Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Dieta săptămânii, cu Lygia Alexandrescu. Pepenele, pro sau contra?

Dieta săptămânii, cu Lygia Alexandrescu. Pepenele, pro sau contra?

Citim și auzim des că pepenele îngrașă. Dacă se consumă combinat cu pâine sau brânză, dacă se consumă seară, dacă se consumă după masă, da. E un fruct cu indice glicemic mare și combinat cu alte alimente sau consumat târziu, da, ar putea determina creștere ponderala.

Dieta săptămânii, cu Lygia Alexandrescu. Pepenele, pro sau contra?
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Iul 2022   •   17:36

Consumat însă dimineață, mai ales înainte de micul dejun, hidratează, potoleşte pofta de dulce și satură fără a lasă urme pe cântar.

Pepenele verde conține niveluri ridicate de licopen, care este foarte eficient în protejarea degradării celulare și scade riscul cardiovascular. Licopenul din pepene verde îl face un fruct antiinflamator. Licopenul este un inhibitor al diferitelor procese inflamatorii și funcționează, de asemenea, ca un antioxidant, adică neutralizează radicalii liberi

Pepenele o sursă sigură de potasiu. Potasiul este o componentă importantă a fluidelor celulare și corporale care ajută la controlul ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.

De asemenea, conține o cantitate importantă de vitamina B6 (piridoxină), vitamina C și mangan. Consumul de alimente bogate în vitamina C ajută organismul, dezvoltă rezistență împotriva agenților infecțioși și elimină radicalii liberi de oxigen nocivi. Manganul este folosit de organism ca co-factor pentru enzima antioxidantă, superoxid dismutaza, atât de importantă în protejarea membranei celulare.

Pepenele verde este și o sursă excelentă de vitamina A, care este un puternic antioxidant natural. Este una dintre vitaminele esențiale pentru vedere și imunitate.

Hidratarea și digestia normală sunt și ele favorizate de consumul de pepene. Pepenele este darul naturii care învinge setea de vară, datorită bogăției în electroliți și de apă conţinuta. Pepenele conține și fibre, care stimueaza digestia și eliminarea completă a deșeurilor.

Vitamina A din pepene ajută la menținerea pielii și părului hidratate și, de asemenea, favorizează creșterea sănătoasă a celulelor noi de colagen și elastină. Vitamina C este, de asemenea, benefică în acest sens promovează creșterea sănătoasă a colagenului.

Pepenele este bogat și în citrulina, un aminoacid utilizat în sistemul de oxid nitric la om și care are rol antioxidante și vasodilatatoare. Conform unui studiu din 2013 publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, citrulina îmbunătățește circulația sanguină, ajută la reducerea durerilor musculare și menține normal ritmului cardiac.

×
Subiecte în articol: dieta săptămânii
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close