Antena 3 CNN Politică Cererea lui Băsescu în cazul Haşotti a avut un rol vădit de sabotaj, susţine Guvernul

Cererea lui Băsescu în cazul Haşotti a avut un rol vădit de sabotaj, susţine Guvernul

Cererea lui Băsescu în cazul Haşotti a avut un rol vădit de sabotaj, susţine Guvernul
Sursa foto: Foto: Mediafax
22 Iun 2012   •   18:14

Solicitarea preşedintelui Traian Băsescu în cazul Haşotti a fost o acţiune menită "a arunca dubii" asupra celui desemnat, cu rol vădit de sabotaj, reprezentând o formă de împiedicare a bunei funcţionari a Guvernului, transmite Executivul, citat de Mediafax.

Într-un comunicat transmis vineri, Guvernul arată că preşedintele României poate verifica tot ceea ce doreşte legat de compatibilitatea lui Haşotti cu funcţia de ministru, "cu structurile pe care le controlează", fără a iniţia acţiuni preliminare de tipul acestei solicitări, cu rol vădit de sabotaj, şi îi solicită preşedintelui să pună capăt campaniei furibunde de discreditare a Executivului.
   
Guvernul precizează încă o dată că solicitarea înaintată de preşedintele României către Guvern, ca "precondiţie" pentru învestirea în funcţia de ministru a lui Puiu Haşotti, reprezintă un abuz căruia nu i se va da curs.
   
"Guvernul a luat act de poziţia Administraţiei Prezidenţiale privind prerogativele constituţionale care ar da dreptul preşedintelui să facă o solicitare precum cea înaintată în cazul domnului Puiu Haşotti. Solicitarea făcută de preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu reprezintă o verificare a modului în care domnul Haşotti corespunde funcţiei pentru care este propus, ci o acţiune menită a arunca dubii asupra celui desemnat. Aceasta este o formă de împiedicare a bunei funcţionari a Guvernului", susţine Executivul.
   
Sursa citată aminteşte că Puiu Haşotti a redactat o declaraţie pe proprie răspundere în sensul solicitării preşedintelui, dar aceasta nu va fi înaintată Administraţiei Prezidenţiale, pentru că solicitarea a fost făcută fără temei legal.
   
"Preşedintele României poate verifica tot ceea ce doreşte legat de compatibilitatea domnului Haşotti cu funcţia de ministru, cu structurile pe care le controlează, fără a iniţia acţiuni preliminare, de tipul acestei solicitări, cu rol vădit de sabotaj. Totodată, pe această cale, Guvernul solicită preşedintelui să pună capăt campaniei furibunde de discreditare a Guvernului legitim al României", se mai arată în comunicat.
   
Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, a dat publicităţii, vineri, precizări referitoare la declaraţiile mai multor lideri ai USL făcute în ultimele zile privind scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu prin care i-a cerut premierului Victor Ponta să transmită, până la data depunerii jurământului de învestitură a lui Puiu Haşotti în funcţia de ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional, o declaraţie pe propria răspundere a ministrului desemnat care să ateste că teza sa de doctorat şi celelalte opere ştiinţifice nu constituie plagiat.
   
Administraţia prezidenţială apreciază astfel că interpretarea potrivit căreia preşedintele Băsescu condiţionează învestirea lui Puiu Haşotti în funcţia de ministru al Culturii este "rău-voitoare" şi neconformă cu textul scrisorii trimise premierului. Mai mult, potrivit deciziei 356 a Curţii Constituţionale din anul 2007, preşedintele ţării "are îndreptăţirea de a verifica corespunderea" candidatului pentru funcţia de ministru, în cazul remanierii guvernamentale.
   

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close