Antena 3 CNN Politică Congres PNL la începutul lunii martie. Antonescu nu exclude succesiunea a două congrese

Congres PNL la începutul lunii martie. Antonescu nu exclude succesiunea a două congrese

Congres PNL la începutul lunii martie. Antonescu nu exclude succesiunea a două congrese
Sursa foto: Crin Antonescu
25 Ian 2010   •   14:44

PNL ar putea avea Congres extraordinar la începutul lunii martie, de fapt o succesiune de congrese: în prima zi un congres extraordinar pentru modificarea statutului, a doua zi un congres ordinar care, pe baza noului statut, să aleagaă viitoare garnitură de lideri de partid. Liderul partidului, Crin Antonescu a anunţat luni, că va propune Delegaţiei Permanente care va avea loc la Braşov organizarea acestui congres în primele zile ale primăverii. Ideea sa a fost deja aprobată de Biroul Politic Central al partidului. Lucrările acestui eveniment ar urma să fie dedicate modificării statutului PNL, structurării unei noi oferte politice pentru electorat, dar şi alegerilor interne pentru funcţiile de conducere. Propunerea liderului liberal contrazice teza potrivit căreia actuala conducere a partidului ar intenţiona să amâne desfăşurarea Congresului în toamnă pentru a folosi răgazul ca să-şi consolideze poziţia în faţa unui eventual atac al grupării Tăriceanu. Adoptând o poziţie de forţă, Antonescu a respins astăzi şi ideea unei candidaturi colective pe bază de moţiuni, propusă de Relu Fenechiu, dar şi cea a unui tandem cu Ludovic Orban, prim-vicepreşedintele PNL.

"Cred că este momentul ca PNL să aibă o dezbatere într-un for suprem asupra liniei politice următoare, asupra unei oferte politice majore pentru societatea românească şi a unor aspecte programatice ce trebuie adaptate la conjunctura politică", a declarat Crin Antonescu.

Propunerea sa de organizare a Congresului extraordinar în martie a fost votată de BPC, decizia urmând să fie luată însă de Delegaţia Permanentă.

"Există mai multe idei, mai multe viziuni. Urmează să le punem cap la cap, să le discutăm, urmează să constituim o Comisie pentru statut. În principal sunt vizate două lucruri. Unul, care mă interesează în special pe mine, acela de a face un statut compatibil cu dialogul permanent, cu comunicarea permanentă, cu deschiderea partidului către societatea civilă, cu activarea pe cât posibil a membrilor şi simpatizanţilor care, de buni ani, prin forţa lucrurilor şi prin conjunctură, sunt cumva destul de lăsaţi la o parte în perioadele dintre campaniile electorale sau momentele de vârf ale vieţii politice. Ne trebuie, cred eu, o activare, o implicare, o consultare cât mai frecventă şi cât mai serioasă a tuturor acestor oameni care fac, în fond, forţa PNL", a declarat Crin Antonescu.

A doua direcţie este găsirea unui mecanism şi la nivelul conducerii centrale care să răspundă imperativelor momentului şi perioadei următoare.

Liderul PNL a arătat că speră că Delegaţia Permanentă va accepta propunerea sa de organizare a Congresului "în cel mai scurt timp cu putinţă, în primele zile ale lunii martie".

În ceea ce priveşte propunerea lui Relu Fenechiu, de alegere a unei conduceri colective a partidului pe bază de moţiuni, Crin Antonescu a afirmat că, în principiu, nu agrează "votul la pachet".
"O să discutăm aceste lucruri. Eu, în decursul timpului, în principiu nu am agreat aceste voturi la pachet. S-ar putea intra într-o asemenea discuţie doar dacă am opta, nu este exclus, pentru o confruntare de moţiuni, având în vedere răscrucea la care se află PNL, o confruntare pe opţiuni politice majore, tactic, programatic, poate să ducă şi la constituirea unor echipe", a mai spus preşedintele PNL.

Antonescu a negat şi existenţa unui sistem de tandem Crin Antonescu-Ludovic Orban. "Dacă ar fi existat vreun tandem vreodată, l-aş fi păstrat. Nu a existat un tandem cu domnul Ludovic Orban. (...) nu avem sistemul de tandem. Ludovic Orban pentru mine rămâne un colaborator foarte apropiat. Am fost foarte aproape în momentele cheie în toată această perioadă şi, fără niciun fel de îndoială, indiferent ce statut vom adoptam, eu cred că eu şi Ludovic Orban vom fi în aceeaşi echipă", a opinat Crin Antonescu.

Anunţul liderului PNL contrazice în bună parte afirmaţiile lui Orban care declarase săptămâna trecută că un congres ordinar nu va putea fi organizat, potrivit statutului, înainte de luna septembrie. Antonescu a explicat că în statutul actual al PNL există obligativitatea organizării unui Congres ordinar până cel târziu la sfârşitul acestui an, dar nu mai devreme de 30 iulie.

"Din necesitatea ca aceste clarificări ale PNL să aibă loc cât mai devreme, este interesul nostru politic şi nevoia scenei politice româneşti, dorim să facem acest congres cât mai devreme şi atunci e nevoie de un congres extraordinar. In funcţie de modul în care vom stabili, s-ar putea să avem de-a face şi cu o succesiune de două congrese. Într-o zi un congres extraordinar care modifică statulul, a doua zi un congres ordinar care, pe baza statutului nou, intrat în vigoare, să procedeze la toate celelelalte dezbateri şi alegeri proprii unui congres", a mai declarat Antonescu.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Crin Antonescu PNL organizare martie
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close