Antena 3 CNN Politică Cristian Preda: Propunerea lui Laszlo Tokes este inechitabilă şi condamnă maghiarii la ghetoizare

Cristian Preda: Propunerea lui Laszlo Tokes este inechitabilă şi condamnă maghiarii la ghetoizare

Cristian Preda: Propunerea lui Laszlo Tokes este inechitabilă şi condamnă maghiarii la ghetoizare
Sursa foto: Foto: Mediafax
08 Ian 2012   •   17:43
Eurodeputatul PDL, Cristian Preda, scrie, într-o postare pe blog, că este împotriva propunerii lui Laszlo Tokes în ceea ce priveşte modificarea sistemului de vot.

Preda susţine că demersul vicepreşedintelui PE este inechitabil şi îi condamnă pe maghiari la „ghetoizare”.

„Cum Tokes Laszlo a făcut publică scrisoarea pentru a stimula dezbaterea, îmi exprim aici punctul de vedere. Sunt împotriva propunerii prezentate de (încă) preşedintele PE. Din trei motive. Primul este acela că o asemenea prevedere ar condamna maghiarii la ghetoizare. Al doilea – există un mijloc mai elegant de a stimula competiţia, nu doar printre maghiari, ci în întreaga comunitate politică. Şi anume renunţarea la pragul electoral. Cartelul partidelor birocratizate care au confiscat scena politică nu va putea fi niciodată contestat dacă pragul nu e eliminat. Last but not least, o prevedere electorală de acest fel ar introduce o inechitate majoră şi, la limită, ar face inaplicabilă legea. Ce anume ar justifica introducerea unei asemenea cote doar pentru minoritatea maghiară? De nu şi nemţii? Romii sau lipovenii nu ar trebui protejaţi şi ei? Unde s-ar ajunge însă dacă legea ar fi o colecţie de excepţii?", scrie Cristian Preda.

Laszlo Tokes a cerut sprijinul preşedintelui Traian Băsescu, printr-o scrisoare deschisă, pentru modificarea sistemului electoral, astfel încât să conţină şi principiul reprezentării parlamentare a minorităţilor naţionale proporţional cu ponderea lor în populaţia României.



×
Subiecte în articol: Laszlo Tokes maghiari propunere lege electoral
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close