Antena 3 CNN Politică Gabriela Firea, anunţ pentru români de Ziua Naţională a Egalităţii de Şanse: "Ne dorim ca în România relațiile de serviciu să fie echitabile"

Gabriela Firea, anunţ pentru români de Ziua Naţională a Egalităţii de Şanse: "Ne dorim ca în România relațiile de serviciu să fie echitabile"

Gabriela Firea, ministrul Familiei, a transmis un mesaj de Ziua Naţională a Egalității de Şanse.

Gabriela Firea, anunţ pentru români de Ziua Naţională a Egalităţii de Şanse: "Ne dorim ca în România relațiile de serviciu să fie echitabile"
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    08 Mai 2023   •   16:37

Alături de mai multe femei are activează în diferite domenii, ministrul Familiei, Gabriela Firea, a transmis un mesaj tinerelor pe care le îndeamnă să aibă încredere în ele, în forțele lor, în posibilitățile pe care le au, atât din punct de vedere intelectual și de ce nu și fizic pentru a profesa în orice domeniu. 

Mai mult, ministrul Familiei a avut un mesaj şi pentru bărbaţi, dar şi pentru cei care așteptă lansarea ghidului pentru prevenirea hărțuirii sexuale și morale la locul de muncă.

"Iată că aceste domnișoare și doamne din stânga și din dreapta mea demonstrează cu prisosință că nu există profesii care sunt dedicate exclusiv bărbaților, așa cum nu sunt meserii dedicate exclusiv femeilor.

În stânga și în dreapta mea sunt doamne care au ales să activeze și vrem astăzi să le omagiem de ziua egalității de șanse între femei și bărbați, în domenii considerate dure, considerate puternice și dedicate bărbaților.

Așa cum spuneam, în mină, în poliție, în armată, la pompieri, de obicei vezi bărbați puternici care sunt implicați de la cel mai înalt nivel până la ultimul. Dar iată că și doamnele și domnișoarele care au fost astăzi premiate de noi în alături de colegele lor, că pot să facă aceleași tipuri de meserii ca și bărbați.

Ce ne dorim, astăzi, într-o zi atât de frumoasă, de importantă pentru femei, a egalității de șanse între femei și bărbați,să transmitem un mesaj tuturor adolescentelor și tinerilor care în această perioadă și clădesc un viitor în viață, să aibă încredere în ele, forțele lor, în posibilitățile pe care le au, atât din punct de vedere intelectual și de ce nu și fizic, pentru că este și o muncă fizică și este vorba și despre energie și tenacitate, să îndrăznească să acceadă și în astfel de profesii care sunt dedicate cel puțin ca percepție publică, doar bărbaților.

Gabriela Firea: "Partenerii noștri și de viață și de serviciu, să fie mai toleranți cu doamnele din jurul lor"

Şi de asemenea am dori în această zi importantă pentru femei să le transmitem și bărbaților, partenerii noștri și de viață și de serviciu, să fie mai toleranți cu doamnele din jurul lor, să fie mai înțelegători cu colegele și să se gândească la fiecare în parte ca și cum ar fi sora sa sau mama sa sau o cunoștință apropiată, îndrăgită și iubită.

Pentru că atunci și relațiile de la serviciu se pot îmbunătăți, se pot schimba, dacă vedem ca bărbați fiind o femeie pe precum o soră și nu ca un adversar, atunci cu siguranță această relație profesională se va îmbunătăți.

Îmi face, de asemenea, o deosebită plăcere alături de aceste doamne și domnișoare minunate care activează în domenii dedicate de obicei bărbaților, să anunț că ghidul nostru pe care l-am lucrat împreună cu Agenția Națională pentru Calitate de Șanse între Femei și Bărbați, un ghid care a fost în consultare publică și pentru care am primit observații din partea sindicatelor și patronatelor pe care le-am integrat.

Gabriela Firea, detalii despre ghidul prevenirea hărțuirii sexuale și morale la locul de muncă

Un ghid pentru prevenirea hărțuirii sexuale și morale la locul de muncă, a intrat în circuitul de avizare ministerială și în foarte scurt timp se va afla pe masa Guvernului. De ce?

Pentru că ne dorim ca în România relațiile de serviciu să fie echitabile, să fie corecte, oneste, decente, femeile să se simtă protejate, bineînțeles, și bărbații de asemenea, să beneficieze de un climat profesionist și de asemenea, decent, iar orice neglijență sau orice tulburare sau izolare, chiar hărțuire, să poată să fie sancționat de aceste fenomene după un act normativ european de nivel european. Pentru că și în acest domeniu al egalității de șanse între femei și bărbați, trebuie să gândim la nivel european.

România este stat al Uniunii Europene și noi nu avem altă direcție decât aceasta. La sfârșit-ul anului trecut, am reușit să adoptăm în Guvern un document strategic, un document extrem de important, și anume strategia pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați și, de asemenea, prevenirea și combaterea violenței domestice.

Din păcate, în România, în continuare mor femei din cauza violenței domestice, a bătăilor cumplite pe care le administrează partenerii de viață", a transmis Gabriela Firea, ministrul Familiei de Ziua Naţională a Egalității de Şanse. 

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea Ministrul Familiei
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close