Antena 3 CNN Politică Geoană avertizează Guvernul. Dezbaterile parlamentare pe buget s-ar putea prelungi cu săptămânile

Geoană avertizează Guvernul. Dezbaterile parlamentare pe buget s-ar putea prelungi cu săptămânile

Geoană avertizează Guvernul. Dezbaterile parlamentare pe buget s-ar putea prelungi cu săptămânile
Sursa foto: Mircea Geoanã
13 Ian 2010   •   14:26

Liderul PSD, Mircea Geoană a criticat miercuri Guvernul "încăpăţânarea copilărească" de care ar da dovadă în cazul unor prevederi ale bugetului de stat şi a acuzat parlamentarii PDL şi UDMR că nu au respectat o înţelegere anterioară privitoare la creşterea sumelor defalcate destinate Consiliilor Judeţene de la 20 la 30%, aşa cum se convenise iniţial luni seară. Liderul social-democrat a sugerat că dacă reprezentanţii Puterii nu se vor conforma, dezbaterile pe proiectul de buget s-ar putea prelungi de la câteva zile la săptămâni, ceea ce ar afecta şansele României de a primi tranşele 3 şi 4 din împrumutul FMI. Pentru a se asigura că nu vor apărea defecţiuni în rândurile propriilor parlamentari, conducerea social-democrată a decis astăzi la nivelul grupurilor sale parlamentare să-i sancţioneze cu retragerea sprijinului politic pe cei care vor susţine bugetul în formula dorită de Guvenul Boc şi PDL, susţin surse social-democrate.
Parlamentarii social-democraţi s-au retras astăzi din plenul Parlamentului şi au intrat în şedinţă de consultări după ce democrat-libreralii au refuzat să mai susţină cu propriile lor voturi câteva amendamente PSD privind modul de finanţatare a autorităţilor locale şi a proiectelor demrate de primari şi preşedinţii de Consilii Judeţene. PSD ameninţă acum să susţină în plen miile de amendamente respinse la comisii ceea ce ar putea întârzia zile bune adoptarea bugetului de stat pe 2010 şi periclita şansele primirii tranşelor trei şi patru din împrumutul FMI.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană a acuzat că parlamentarii PDL şi UDMR nu au respectat o înţelegere anterioară. "Mi se pare cel puţin neserios să existe o convenţie între lideri politici, cu participarea unor membri ai Guvernului, în care să spunem: Ťhaide să terminăm cu alocarea resurselor către comunităţile locale pe criteriu de clientelă politică şi altgoritm politicť. Am propus o formulă acceptată inclusiv de cei de la PDL şi UDMR, a trecut de comisiile de buget-finanţe, a fost convenită cu liderii de grupuri. Este nemaiîntâlnit în 20 de ani de democraţie, şchioapă cum este ea, ca o convenţie şi un lucru bătut în cuie în Parlamentul României să fie răsturnat în câteva secunde doar pentru că într-un for de partid s-a decis: niciun fel de deviere de la proiectul de buget trimis de guvern. Este absolut stupid", a afirmat Mircea Geoană după finalizarea şedinţei grupurilor parlamentare ale PSD.

Liderul PSD a avertizat că dezbaterea proiectului de buget de stat se poate prelungi "şi săptămâni, dar poate să se prelungească şi câteva zile". "Nici noi nu vrem să fim Gică-contra, să stăm cu piciorul pe frână şi să tergiversăm, din motive tactice, adoptarea acestui buget. Este păcat de Dumnezeu să aduci parlamentarii să adopţi bugetul în sesiune extraordinară, în premieră în 20 de ani a venit Parlamentul să discute bugetul în sesiune extraordinară. Este o dovadă de respect şi de înţelegere a faptului că ţara este într-un moment extrem de grav. Vii aici şi nu accepţi nici măcar acele amendamente care ţin de minimum bun simţ şi care, culmea, le-ar face un bine în special guvernanţilor. Este un fel de încăpăţânare copilărească", a mai declarat Mircea Geoană.

În opinia lui Geoană, Parlamentul nu este "un fel de căsuţă poştală în care pui un timbru şi după aia scapi de dezbatere". El a făcut apel la luciditate şi înţelepciune în privinţa amendamentelor la proiectul bugetului.
Liderul PSD a apreciat că proiectul de buget de stat prezentat de Guvern este unul "prost construit şi care agravează criza şi este firesc ca un partid social-democrat să voteze împotrivă".

"Vom fi în favoarea amendamentelor care au bun simţ şi, dacă ar fi mai multă deschidere şi mai multă inteligenţă politică din partea guvernanţilor, ar înţelege că o parte din amendamentele noastre sunt şi în interesul lor. Nu cred că este normal ca cineva să-şi dorească ca în România să pornească un adevărat război civil, cu pensionarii în grevă, cu salariaţii bugetari în grevă, cu sectorul privat şi aşa înnebunit de taxe şi impozite", a afirmat Geoană.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close