Antena 3 CNN Politică Guvernul a aprobat ordonanţa privind recalcularea pensiilor militare. Boc: Pensiile vor fi recalculate doar pe baza adeverinţelor de venit

Guvernul a aprobat ordonanţa privind recalcularea pensiilor militare. Boc: Pensiile vor fi recalculate doar pe baza adeverinţelor de venit

Guvernul a aprobat ordonanţa privind recalcularea pensiilor militare. Boc: Pensiile vor fi recalculate doar pe baza adeverinţelor de venit
Sursa foto: Foto: Intact Images
28 Ian 2011   •   20:42

Guvernul a aprobat ordonanţa privind recalcularea pensiilor militare. Premierul Emil Boc a declarat că recalcularea va rămâne în vigoare până la data de 31 decembrie 2011, însă va fi bazată doar pe baza adeverinţelor de venit cu veniturile din perioada în care au activat şi nu pe baza salariului mediu brut pe economie.

Pensiile recalculate pe baza veniturilor realizate şi a salariului mediu brut pe economie sau exclusiv pe baza salariului mediu brut pe economie, pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare şi ale căror cuantumuri sunt mai mici decât cuantumurile aflate în plată în luna decembrie 2010, se menţin în plată în cuantumurile avute în luna decembrie 2010, începând cu luna februarie 2011, până la data emiterii deciziei de revizuire, informează Mediafax.

 

  
Pensiile recalculate pe baza veniturilor realizate şi/sau a salariului mediu brut pe economie, pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare şi ale căror cuantumuri sunt mai mari decât cuantumurile aflate în plată în luna decembrie 2010, se menţin în plată cuantumurile rezultate în urma recalculării, până la data emiterii deciziei de revizuire.
 
În cazul acestor pensii va fi efectuat un proces de regularizare până la 31 martie 2012, prin stabilirea sumelor de plată sau de recuperat, în funcţie de cuantumurile rezultate după luarea în considerare a tuturor documentelor care atestă veniturile realizate pe întreaga durată a stagiului de cotizare.

În cazul pensiilor pentru care, până la 31 octombrie 2011, nu pot fi identificate veniturile realizate lunar pentru anumite perioade va fi utilizat cuantumul soldei de grad şi de funcţie minimă corespunzătoare gradului militar deţinut.
 
Sumele de plată se vor achita începând cu 2012 şi anii următori, iar sumele de recuperat vor fi reţinute din drepturile de pensie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după o întâlnire cu premierul Emil Boc, ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, ministrul de Interne, Traian Igaş, şi directorii serviciilor de informaţii, că, urmare a deciziei ICCJ, HG 735/2010, care cuprinde normele de aplicare a Legii 119/2010, se suspendă. El a menţionat însă că Legea 119/2010, pe baza căreia se recalculează pensiile, rămâne în vigoare.

Şeful statului a explicat că pensiile recalculate în baza Legii 119 sunt valabile şi că va fi emisă o nouă hotărâre de Guvern pentru metodologia de aplicare a legii. Băsescu a precizat că noua HG de aplicare a Legii 119 va ţine cont de elementele invalidate de instanţele judecătoreşti, urmând să stabilească un nou mecanism de strângere a datelor, astfel încât responsabilitatea dovedirii contribuţiilor la pensii şi vechimii să o aibă autorităţile

×
Subiecte în articol: pensii militare Boc Emil Boc
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close