Antena 3 CNN Politică Iliescu critică din nou conducerea PSD: Să spună de ce au acceptat ?aventura? asumării răspunderii Guvernului

Iliescu critică din nou conducerea PSD: Să spună de ce au acceptat ?aventura? asumării răspunderii Guvernului

Iliescu critică din nou conducerea PSD: Să spună de ce au acceptat ?aventura? asumării răspunderii Guvernului
Sursa foto: Ion Iliescu
09 Sep 2009   •   17:46

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu a sărit din nou la gâtul lui Mircea Geoană. După ce săptămâna trecută îi reproşa acestuia lipsa de femitate în relaţia cu omologul Boc, Iliescu le-a cerut miercuri colegilor de partid să explice public de ce au acceptat ca Guvernul să îşi asume răspunderea în Parlament pe nişte legi făcute ?în pripă, sub presiune?. Partizan al ieşirii de la guvernatre, care ar fi adus în opinia sa, mai multe beneficii PSD-ului, Iliescu susţine că îl va sprijini î măsura forţelor sale pe Geoană în campania electorală. În ceea ce priveşte eventuala candidatură ca independent a primarului Capitalei, Sorin Oprescu, preşedintele de onoare social-democrat nu se arată îngrijorat faţă de potenţialele efecte negative ale unui asemenea gest pentru şansele electorale ale candidatului PSD.

Căruţa guvernării, în balanşa voturilor

Liderul social-democrat a precizat că le-a transmis colegilor din Comitetul Strategic al PSD să exprime public "delimitarea" partidului faţă de procedura asumării răspunderii Guvernului în Parlament pe cele trei pachete de legi şi să explice de ce au acceptat această metodă de adoptare în prag de alegeri prezidenţiale.

Iliescu a oferit singur şi răspunsul la propria întrebare: "Ca să nu se rupă căruţa în drum, pentru că e o perioadă dificilă" a afirmat el.

Preşedintele de onoare social-democrat a apreciat că demersul Guvernului constituie "o încălcare a prevederilor constituţionale" şi că nu are în spate o motivaţie obiectivă.

"În interesul cui este această lansare a Guvernului într-o aventură pentru care o să plătească, pentru că lumea o să îi judece, inclusiv PSD îşi asumă din acest punct de vedere o răspundere.Se vede şi din calitatea materialelor primite că au fost făcute în pripă, sub presiune ", a criticat Iliescu conţinutul textelor respectivelor proiecte de lege, citând şi obiecţiile formulate ieri de către Consiliul Legislativ.

Liderul social-democrat a mai susţinut că PSD ar fi fost avantajat politic dacă nu mai rămânea la guvernare.
"Din punct de vedere al interesului politic, PSD ar fi fost interesat să nu mai rămână la o asemenea guvernare, care nu manifestă responsabilitatea necesară. (...) Ca să înţeleagă lumea că o face numai datorită conjuncturii date, pentru că ar fi fost periculos pentru ţară să avem acum o ruptură a guvernării", a spus Iliescu.

Oprescu, atractiv pentru nehotărâţi, mai puţin pentru electoratul PSD

Iliescu a sugerat astfel că PSD ar putea pierde mai multe voturi prin rămânerea la guvernare, decât printr-o eventuală candidatură la prezidenţiale. În opinia sa, intrarea lui Sorin Oprescu în cursa prezidenţială nu ar complica alegerile pentru Geoană, deoarece primarul general al Capitalei nu poate mobiliza la vot decât o parte a segmentului de nehotărâţi.

"Nu are ce să complice, e un drept constituţional al fiecăruia, el îşi asumă de fapt această răspundere. Poate să fie avantajul angrenării unor oameni care s-ar abţine de la vot, să lărgească numărul celor care participă la vot", a declarat Iliescu.

Nu mai e "cârlan" ca la 60 de ani

Întrebat dacă se va implica activ în campania electorală a lui Mircea Geoană, prin diferite descinderi în teritoriu, Iliescu a arătat că nu mai poate alerga ca un "cârlan" ca la 60-70 de ani, dar va contribui la susţinerea lui Geoană cât îi permit forţele.

"Le-am spus că la 60, la 70 de ani am făcut campanii foarte solicitante şi am alergat ca un cârlan. Eh, la 80 de ani nu mai e acelaşi lucru, deci eu fac ceea ce pot face", a explicat Iliescu, adăugând că va merge totuşi "puţin" şi în teritoriu.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ion Iliescu PSD critici asumare guvern
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close