Antena 3 CNN Politică Ședință la Guvern. Ministrul Boloș îi arată lui Ciolacu lista cu tăieri. Noile taxe şi impozite din 2024

Ședință la Guvern. Ministrul Boloș îi arată lui Ciolacu lista cu tăieri. Noile taxe şi impozite din 2024

La această oră, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, îi prezintă premierului Marcel Ciolacu măsurile de austeritate de anul viitor. Vorbim despre ordonanța ce mărește taxe, impozite și prețuri la carburanți, pe care șeful Guvernului a ținut să precizeze că nu a văzut-o până acum.

de Vasile Marcu    |    08 Dec 2023   •   17:00

Update 17: 56 După discuția cu Marcel Ciolacu, surse din Guvern spun că salariile din sectorul bugetar și cele ale demnitarilor se vor majora cu 5% de la 1 ianuarie 2024. Asta în condițiile în care înaintea ședinței de guvern, premierul spunea că nu este de acord cu majorarea.

Totodată, creșterea accizelor la carburanți ar putea fi făcută eșalonat, în cazul în care analiza ar arăta o creștere greu de suportat.

Mai mult, veniturile profesorilor vor crește în două etape: cu 13% de la 1 ianuarie 2024 și cu 7% din august.

 

Din ce spun liberalii, nici ministrul de Finanțe nu ar fi văzut acest proiect de ordonanță de urgență, deci sunt ambii la prima vedere a acestei ordonanțe.

Premierul spunea că n-are cum să comenteze și să fie de acord cu unele prevederi din acest proiect, din moment ce nu a văzut ordonanța de urgență.

Joi seară, ministrul de finanțe spunea că nu este de acord cu ultimul punct, acel punct din proiectul de ordonanță care prevede amânarea până în 2026 a intrării în vigoare a majorării contribuției la pilonul II de pensii.

Surse din Guvern susțin premierul nu era de acord nici măcar cu acele puncte din ordonanță care prevăd majorări de salarii pentru funcționarii publici.

Se arată în ordonanță de urgență că de la 1 ianuarie ar trebui să crească cu 5% salariile funcționarilor publici și, de asemenea, în aceeași măsură, cu cinci procente să crească inclusiv indemnizațiile demnitarilor.

Premierul a lăsat de înțeles că nu este de acord cu aceste prevederi, deci trebuie excluse.

De asemenea, mai sunt și alte prevederi care îi supără pe liberali, cele referitoare la întreprinderile mici și mijlocii.

×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close