Antena 3 CNN Politică Marko Bela: Nu vom permite exilarea limbii maghiare din viaţa publică

Marko Bela: Nu vom permite exilarea limbii maghiare din viaţa publică

Marko Bela: Nu vom permite exilarea limbii maghiare din viaţa publică
15 Mar 2010   •   20:38

Maghiarii nu vor permite, "oricui ar încerca", din nou, "exilarea" limbii maghiare din viaţa publică, a declarat luni Marko Bela, în cadrul manifestărilor de la Târgu Mureş, organizate cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, transmite Mediafax.

"Ţin să liniştesc toată lumea că şi în viitor voi scrie în limba maghiară celor care mi se adresează în limba maghiară. Am dobândit, deja, acest drept în această ţară, oricine orice ar spune. Să fim mândri şi de acest lucru. Pe noi ne călăuzeşte spiritul lui Petofi Sandor, care a dorit libertate universală, a luptat împotriva oricărei tiranii şi a respectat în mod egal libertatea tuturor popoarelor. Şi noi îi respectăm pe cei cu care convieţuim, ne aliem cu ei în interesul unei cauze bune, guvernăm împreună când e nevoie de noi, punem în mişcare profesionalismul şi capacitatea noastră în interesul ţării, al judeţului, al oraşului, al frumosului nostru pământ natal, Transilvania, dar nu vom permite oricui ar încerca, din nou, să exileze limba maghiară din viaţa publică?, a declarat Marko Bela, în discursul său.

Preşedintele UDMR le-a spus celor aproximativ 2.000 de participanţi că mândria naţională este bună, iar cel care este mândru de trecutul său istoric "nu se ocupă de contestarea meritelor sau a trecutului altor naţiuni". "Desigur că e bine şi să fii francez, german, italian sau român. Nu contest acest lucru, dar noi suntem maghiari, noi ştim doar că e un sentiment înălţător să fim maghiari, mai ales acum, prin preajma lui 15 martie, când ne gândim la nemărginita dragoste de libertate a unui Kossuth Lajos sau Petofi Sandor. Ei au vrut, în această parte a Europei, o libertate atât de largă, de nemărginită, încât din ea aveau parte din belşug toate naţiunile şi dacă visul lor s-ar fi realizat, nimeni nu ar fi dus lipsă de libertate pe aceste meleaguri. N-au izbutit atunci. Dar suntem mândri de ei, fiindcă au arătat lumii, împreună, solidar, eul cel mai frumos, mai bun al naţiunii maghiare", a declarat Marko Bela, citat de Mediafax.

Preşedintele UDMR a precizat şi că 20 martie 1990 este o dată importantă în lupta pentru libertate a maghiarilor din Târgu Mureş, moment în care maghiarii au ieşit în stradă pentru a-şi apăra drepturile.

"Dacă atunci maghiarii din Târgu Mureş şi din împrejurimi, de la Ernei până la Sovata, rămâneau acasă, dacă ţiganii, romii, cum îi numim azi, nu ni s-ar fi alăturat, azi am fi o comunitate învinsă, umilită. Aşa însă suntem şi azi aici, suntem maghiari, ne-am dobândit numeroase drepturi şi ceea ce n-am reuşit încă,vom dobândi de acum înainte. Azi trebuie să ne amintim şi de această luptă pentru libertate", a afirmat Marko.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: maghiari
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close