Antena 3 CNN Politică Ministrul din Guvernul Grindeanu: „Românii de afară simt mai intens realitatea din ţară”

Ministrul din Guvernul Grindeanu: „Românii de afară simt mai intens realitatea din ţară”

Ministrul din Guvernul Grindeanu: „Românii de afară simt mai intens realitatea din ţară”
Sursa foto: Foto: gov.ro
12 Feb 2017   •   13:25

De multe ori, cei care sunt departe de casă simt mai intens realitatea din România, afirmă într-un interviu acordat Agerpres, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac.

Întrebată dacă românul din diaspora se va întoarce acasă la un moment dat, Păstârnac a declarat: „Acesta este un caz. Pentru că opţiunile, astăzi, ale acestor comunităţi, care deja sunt destul de mari, sunt extrem de diverse. Sunt şi opţiuni individuale, care seamănă destul de mult cu opţiunile noastre, (...) dar cred că cei care au plecat din România sau care trăiesc în jurul României au o raportare mai profundă la România. Pentru că ei simt nevoia aproape zilnic să se definească undeva interior, identitar.

Noi, gândindu-ne cum putem să definim această identitate şi venind cu politici care să sprijine această identitate, considerăm că aspectul lingvistic este unul major. Există, conform statisticilor puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, în ultimii ani, peste 100.000 de copii români născuţi în diaspora şi sunt convinsă că fiecare dintre familiile în care s-au născut îşi pune probleme legate de modul în care ceea ce ne defineşte va fi transmis noilor generaţii. Sunt obiceiurile, sunt datinile, este istoria personală a familiei, este religia dar este şi limba română. Până la urmă, e poate primul element identitar şi de asta ne-am propus ca unul din vectorii de acţiune ai ministerului să fie legat de promovarea limbii române în comunităţile atât istorice, cât şi noi”.

 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: guvernul grindeanu
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close