Antena 3 CNN Politică Mişcarea Verzilor - cel mai nou partid din România. E format din oameni care nu au mai făcut politică

Mişcarea Verzilor - cel mai nou partid din România. E format din oameni care nu au mai făcut politică

Mişcarea Verzilor - cel mai nou partid din România. E format din oameni care nu au mai făcut politică
Sursa foto: Foto: INTACT Images
27 Feb 2011   •   19:30

Partidul 'Mişcarea Verzilor' este cea mai nouă formaţiune politică din viaţa românească, „o formaţiune construită cu oameni noi' care, conform co-liderului formaţiunii, Remus Cernea, „nu au mai făcut politică până acum“, conform Agerpres.

Într-o conferinţă de presă susţinută duminică, Remus Cernea a declarat că România este ţara cu cele mai restrictive condiţii din Uniunea Europeană pentru înregistrarea unui partid.

„În 12 ţări membre ale UE un partid poate fi înfiinţat cu până la 10 membri. În Bulgaria cu 50, în Polonia şi Estonia cu câte 1.000, în timp ce limita maximă, în afară de România, este în Portugalia cu 7.500 de persoane. În România este nevoie de 25.000 de membri fondatori, cel puţin 700 din minim 18 judeţe, inclusiv municipiul Bucureşti“, a declarat Remus Cernea.

Acesta a adăugat că va face o propune pentru o nouă lege a partidelor, în care o formaţiune să poată fi înfiinţată cu un număr de aproximativ 500 de membri, semnăturile urmând să fie strânse din cel puţin patru judeţe ale ţării.

Remus Cernea a acuzat şi modul în care o persoană poate să candideze la alegeri spunând că suma pe care trebuie să o plătească un candidat transformă competiţia electorală într-una rezervată exclusiv celor cu posibilităţi financiare uriaşe,

Soluţia propusă de noul partid ar fi ca legea electorală să prevadă „o taxă globală fixă, la nivel naţional, pentru fiecare partid competitor, de maxim 5.000 de euro“.

Un alt punct pe lista Mişcării Verzilor o reprezintă actualul sistem de finanţare a partidelor politice care, în opinia lor, 'discriminează partidele mici şi facilitează dezvoltarea unui sistem paralel, ilegal, de finanţare a partidelor'.

Mişcarea Verzilor este o formaţiune înfiinţată la sfârşitul anului 2010.

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close