Antena 3 CNN Politică Moţiune simplă anti - Berceanu, "ministrul anti - transport" depusă de liberali. Vezi textul!

Moţiune simplă anti - Berceanu, "ministrul anti - transport" depusă de liberali. Vezi textul!

Moţiune simplă anti - Berceanu, "ministrul anti - transport" depusă de liberali. Vezi textul!
23 Iun 2010   •   13:30

Liberalii au finalizat şi depus deja la Senat textul moţiunii simple prin care solicită demisia ministrului Transporturilor, Radu Berceanu. Catalogat drept "ministrul anti-transporturi şi pro-furt", Berceanu este făcut responsabil pentru ?administrarea defectuoasă a sistemului transporturilor şi infrastructurii din România".

Intitulată "Radu Berceanu, ministrul anti-transporturi şi pro-furt?, moţiune liberală, semnată de 52 de parlamentari, se vrea o trecere în revistă a activităţii lui Berceanu în fruntea Ministerului Transporturilor, rezumată de autorii acestui demers la cuvintele: "un adevărat dezastru" şi "o hoţie la drumul mare".

"Domnul ministru Berceanu ne obligă să luăm atitudine împotriva lipsei sale de performanţă şi a greşelilor continue care nu contribuie decât la consevarea situaţiei actuale, în cel mai fericit caz. Dacă la începutul crizei, Guvernul susţinea că domeniul infrastructurii va fi unul prioritar, că reprezintă soluţia pentru ieşirea din criză, că numai antrenând investiţii în această zonă se va putea salva economia prin crearea de mii de locuri de muncă pe orizontală, punându-se în mişcare şi alte industrii adiacente, iată că, astăzi, acest domeniu cotat cu prima şansă de revenire, se află în colaps. Proiectele importante de infrastructură întârzie să apară, din cele existente multe se suspendă, sute de firme de profil sunt nevoite să-şi închidă porţile temporar, iar altele îşi declară falimentul. Nu mai pomenim de angajamentele din programul de guvernare, a căror îndeplinire este departe de a fi măcar închipuită. Este mai mult decât evident că acţiunile iresponsabile ale ministrului Radu Berceanu şi lipsa unei strategii unitare în gestionarea acestui domeniu vital au creat situaţia actuală şi au dovedit incompetenţa Guvernului Boc a gestiona procesul de dezvoltare a domeniilor transporturilor şi infrastructurii", se arată în textul moţiunii simple.

Citeşte aici textul moţiunii simple!

Rând pe rând sunt enumerate păcatele deţinătorului acestui portofoliu ministeriale: un "ministru anti-autostrăzi", carea a adus şi căile ferate în pragul dezastrului, ?campion la proasta absorbţie a fondurilor europene.

Semnatarii moţiunii e vocă modul în care au fost folosite miliarde de euro alocate de către Uniunea Europeană ca finanţare nerambursabilă pentru construcţia autostrăzilor Nădlac - Arad, Timişoara - Lugoj, Lugoj - Deva, Orăştie - Sibiu, precum şi pentru reabilitarea a câtorva sute de kilometri de drum naţional aflate pe reţeaua trans-europeană de transport.

?Domnul ministru Radu Berceanu a reuşit performanţa de a nu cheltui niciun euro! Lucrările restante la liniile de cale ferată, la terasamente, la poduri şi tunele, la instalaţiile de siguranţă aferente, instalaţiile de siguranţă aferente, precum şi reparaţiile neefectuate la materialul rulant motor sau tractat, au crescut în mod alarmant", mai susţin liberalii.

Ei îl mai acuză pe ministrul Transporturilor de favorizare a propriei sale clientele politice şi a furtului din banii publici.

"Prietenii de la Golden Blitz decontaminează un hectar de teren de pe amplasamentul autostrăzii Braşov - Borş pentru 24 de milioane de euro! Furtul din banul public a atins cote nemaiîntâlnite în mandatul ministrului Berceanu. Un exemplu reprezentativ este acordarea unui contract în valoare de 16 milioane de euro pentru curăţarea de substanţe toxice a unui teren de un hectar de pe aliniamentul viitoarei autostrăzi Transilvania unui consorţiu de firme din care face parte şi firma Euroconstruct '98 Trading SRL. În schimb, în loc să finalizeze finalizeze decontaminarea la timp, consorţiul de firme-căpuşă au agreat cu domnul Berceanu un act adiţional în valoare de 8 milioane de euro. Valoarea contractului ajunge, aşadar, la 24 de milioane de euro!", dau ca exemplu liberali.

Până şin incidentul din Vama Nădlac, unde staff-ul AC/DC a fost obligat să negocieze cu vameşii o şpagă de circa 2500 de euro pentru a putea pleca din România este pusă în seama lui Berceanu.

"Dacă tot vorbim de corupţie, să amintim şi de recentul  incident din Vama Nădlac, când staff-ul AC/DC a fost nevoit să plătească o mită negociată de circa 2.500 de euro pentru a fi lăsaţi să plece din România. Astfel, imaginii României peste hotare i s-a mai adăugat încă o pată, căci toată presa internaţională a răsunat în urma acestei ştiri, mai ales că sesizarea asupra abuzurilor din Vama Nădlac către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a fost făcută printr-o adresă din partea Ambasadei României la Paris. Domnul ministru Radu Berceanu a şi recunoscut că această întâmplare nu e singulară, că s-a mai întâmplat şi în lunile premergătoare momentului", mai remarcă liberalii, care solicită în final ?demisia domnului Radu Berceanu din funcţia de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii".

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: Berceanu
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close