Antena 3 CNN Politică Orban, pe lista scurtă de maziliri a filialelor: Prim-vicepreşedinţia PNL riscă desfiinţarea la Congres

Orban, pe lista scurtă de maziliri a filialelor: Prim-vicepreşedinţia PNL riscă desfiinţarea la Congres

Orban, pe lista scurtă de maziliri a filialelor: Prim-vicepreşedinţia PNL riscă desfiinţarea la Congres
Sursa foto: Ludovic Orban
25 Ian 2010   •   17:03

Congresul PNL din martie ar putea aduce actualului prim-vicepreşedinte PNL, Ludovic Orban o surpriză neplăcută: pierderea acestei funcţii prin desfiinţarea sa din statutul partidului, susţin surse liberale. Mai mulţi lideri judeţeni, conduşi de ieşeanul Relu Fenechgiu, intenţionează să propună modificarea statutului PNL pentru a anula o funcţie al cărei posesor le-a stânjenit până acum mişcările şi le-a ştirbit puterea şi influenţa în partid. Conform surselor citate, Orban este perceput de o bună parte din liderii locali liberali ca o ameninţare la propriile lor interese prin stilul autoritar de conducere de care ar fi dat dovadă în ultimul an, dar şi printr-o serei de promisiuni neonorate.

În fapt, o bună parte din actualii vicepreşedinţi dar şi o serie de lideri de filiale, printre care se numără şi Fenechiu urmăresc să-şi recapete atribuţiile pe care le-au pierdut la precedentul Congres, atunci când s-a creat funcţia de prim-vicepreşedinte special pentru recompensarea lui Orban, considerat co-autor al debarcării lui Călin Popescu Tăriceanu din fruntea partidului.

Castane din foc cu mâna altora
Nici liderul PNL, Crin Antonescu nu ar fi străin de intenţiile lui Fenechiu. Conform surselor liberale citate, Antonescu ar fi de acord cu desfăşurarea unui Congres de-a lungul a două zile: prima zi ar urma să fie dedicată modificărilor statutare şi ar permite adversarilor lui Orban să-l lase fără funcţie. A doua zi este alocată alegerilor interne în cadrul cărora Ludovic Orban ar urma să fie lăsat fără nici o funcţie, mai susţin sursele citate.

Dacă acest scenariu va deveni realitate, Antonescu ar lovi mai mulţi iepuri dintr-o lovitură, fără să mişte măcar un deget: ar scăpa de un coleg cu ambiţii cunoscute la şefia partidului , şi-ar apropia o bună parte din liderii de filiale judeţene, întărindu-şi poziţia în PNL, şi totodată ar oferi o oarecare satisfacţie aripii Tăriceanu pentru care Orban este principalul responsabil pentru pierderea puterii în partid de către fostul premier.

Candidatura colectivă, dar numai sub forma unei confruntări de moţiuni

În schimb, Crin Antonescu nu este încă adeptul entuziast al unei candidaturi colective, a unei întregi echipe la viitorul Congres care presupune, printre altele, o responsabilitate colectivă pe marginea acţiunilor viitoare ale PNL şi o ştirbire a propriei sale autorităţi de preşedinte de partid.

"S-ar putea intra într-o asemenea discuţie doar dacă am opta - şi nu este exclus - pentru o confruntare de moţiuni, având în vedere răscrucea la care se află PNL. O confruntare pe opţiuni politice majore, tactic, programatic, poate să ducă şi la constituirea unor echipe care susţin o moţiune sau alta. Dar deocamdată nu am intrat în asemenea discuţii", nu exclude însă Antonescu.
Nici perspectiva unei candidaturi în tandem cu Orban nu surâde liderului liberal, care susţine însă că poate colabora în continuare cu actualul număr doi din partid.
"Ludovic Orban, pentru mine, rămâne un colaborator foarte apropiat, am fost foarte aproape în momentele cheie în toată această perioadă şi, fără niciun fel de îndoială, indiferent ce statut vom adopta, ce mecanism de alegeri vom avea, cred că eu şi Orban vom fi în aceeaşi echipă", a afirmat luni, Antonescu.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close