Antena 3 CNN Politică Ponta: PSD va susţine PNL la suspendarea lui Băsescu

Ponta: PSD va susţine PNL la suspendarea lui Băsescu

Ponta: PSD va susţine PNL la suspendarea lui Băsescu
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    22 Iun 2012   •   13:07

Parlamentarii PSD vor susţine o eventuală decizie a reprezentanţilor PNL de a declanşa procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, dacă Puiu Haşotti nu va fi învestit ca ministru al Culturii, a anunţat, vineri, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta.

De asemenea, Ponta mai precizat că nu va trimite la Cotroceni declaraţia lui Haşotti, potrivit Mediafax.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, l-a ameninţat, vineri, pe şeful statului cu suspendarea, dacă nu îl va învesti luni pe Haşotii, la Ministerul Culturii.

"Dacă Băsescu nu semnează, luni, investirea lui Puiu Haşotti, voi cere parlamentarilor PNL iniţierea procedurii de suspendare", a anunţat, vineri, Antonescu.

În plus, copreşedintele USL a mai precizat că şeful statului nu va primi nici de la Puiu Haşotti şi nici de la Victor Ponta vreo declaraţie referitoare la teza de doctorat sau la lucrările ştiinţifice ale ministrului propus pentru Cultură.

"Atitudinea preşedintelui este în afara legii. (...) A trecut vremea în care Traian Băsescu îşi putea bate joc de PNL", a spus Antonescu.

USL are nevoie în prezent doar de trei voturi în Parlament pentru suspendarea preşedintelui, însă dacă procedura se prelungeşte după finalul sesiunii parlamentare, majoritatea ar avea nevoie de 11 voturi, pentru că mulţi dintre parlamentari vor pleca să îşi preia funcţiile câştigate pe 10 iunie.

Miercuri, premierul Victor Ponta a anunţat că va trimite Preşedinţiei propunerile de numire a Ecaterinei Andronescu în postul de ministru al Educaţiei şi a lui Puiu Haşotti pentru funcţia de ministru al Culturii.

După o zi, preşedintele Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta, ca ministrul desemnat Puiu Haşotti să declare pe propria răspundere că teza de doctorat a acestuia şi celelalte opere ştiinţifice nu constituie plagiat.

"Luând în considerare recentele incidente cu privire la posibilele acte de plagiat de care sunt acuzaţi o parte dintre membrii Executivului şi impactul major negativ asupra României în plan intern şi internaţional generat de existenţa unor astfel de suspiciuni, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, i-a solicitat joi, 21 iunie, într-o scrisoare, prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor Ponta, să transmită, până la data depunerii jurământului de învestitură, o declaraţie pe propria răspundere a ministrului desemnat, domnul Puiu Haşotti, care să ateste că teza sa de doctorat şi celelalte opere ştiinţifice nu constituie plagiat", precizează Preşedinţia.

Haşotti a declarat, joi, că a depus la cabinetul prim-ministrului declaraţia pe proprie răspundere prin care atestă că teza sa de doctorat şi alte opere ştiinţifice nu constituie un plagiat, document solicitat de preşedintele Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

Înainte de aceste acuzaţii, preşedintele Traian Băsescu a făcut referiri ironice, în câteva rânduri, în legătură cu calitatea de doctor în drept a premierului Victor Ponta. Băsescu l-a criticat pe premierul Victor Ponta că nu l-a anunţat, măcar telefonic, înainte de şedinţa de Guvern, despre mutarea ICR de sub coordonarea şefului statului, afirmând că aceasta denotă o lipsă de respect, şi adăugând: "Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!".

Nominalizarea lui Haşotti vine după ce marţi seara, Mircea Diaconu a declarat că se retrage din Guvern, după ce a fost declarat definitiv incompatibil de către instanţa supremă, întrucât a fost şi senator şi director al Teatrului Nottara.

Într-un alt dosar, Mircea Diaconu este cercetat de procurori pentru conflict de interese, după ce în calitate de director la Teatrul Nottara şi-a ajutat soţia să primească anumite contracte.



×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close