Antena 3 CNN Politică Precedent: Rivalul lui Marko Bela câştigă în instanţă participarea la parlamentare

Precedent: Rivalul lui Marko Bela câştigă în instanţă participarea la parlamentare

Precedent: Rivalul lui Marko Bela câştigă în instanţă participarea la parlamentare
24 Oct 2008   •   17:10

Candidaţii independenţi ale căror dosare de înregistrare au fost respinse de Birourile Electorale pentru că nu au depus patru liste de semnaturi au şanse bune să atace în instanţă aceste hotărâri. Avocatul Kincses Elod, vechi oponent al liderului UDMR, Marko Bela a reuşit să obţină la tribunal anularea Biroului Electoral Judeţean Mureş.
Tribunalul Mureş a declarat, vineri, decizia BEJ de respingere a candidaturii independentului Kincses Elod, drept nelegală şi a decis că acesta poate participa la alegeri.
El poate să candideze astfel, ca independent, susţinut de Partidul Civic Maghiar, pentru colegiul uninominal 2 Senat, unde s-a angajat în cursa electorală şi preşedintele Uniunii, Marko Bela.
?În sfârşit după 18 ani pot să candidez şi eu. Acum 18 ani printr-o decizie nelegală am fost radiat din fruntea listei udemeriste. Eu eram candidatul nr. 1 pentru Senat, dar pe mine m-au radiat şi a intrat Bela Marko în Senatul României. Acum, împreună, vom lupta pentru un loc sub soare în Senatul României. Sper că electoratul maghiar nu va uita ce am făcut în 1990 în Tg Mureş (martie 1990, n.r.). Şi nici electoratul românesc, pentru că, dacă eu, atunci, nu eram lucid, se ajungea la o situaţie de criză deosebită. Dar pentru că am împiedicat venirea secuilor la Tg. Mureş nu a avut loc o încăierare de proporţii între români şi maghiari, mai mare decât a fost?, a declarat Kincses.
Biroul Electoral Judeţean Mureş respinsese, miercuri, candidatura singurului independent înscris în judeţ, cea a avocatului Kincses Elod. Potrivit BEJ Mureş, Kincses Elod nu depusese patru dosare cu listele de semnături originale, cum prevede legea, ci doar unul în original şi alte trei legalizate la notar.
În aceeaşi situaţie se regăseşte şi fostul primvicepreşedinte PIN, deputatul Lavinia Şandru, care a făcut contestaţie împotriva unei decizii similare emise de Biroul Electoral Municipal Bucureşti. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins, vineri, ca neîntemeiată, contestaţia depusă de Lavinia Şandru împotriva deciziei Biroului Electoral Municipal de a-i respinge candidatura pentru un mandat de deputat independent în Colegiul 22 din Bucureşti. Decizia nu este definitivă, Lavinia Şandru declarând că va face recurs. Practic, instanţa a decis că Lavina Şandru nu poate candida deoarece listele cu susţinătorii săi nu au fost depuse în patru exemplare originale.
În contestaţia depusă la tribunal, avocatul Laviniei Şandru, Alexandru Iofciulescu, susţine că BEM nu şi-a motivat decizia, ci doar a interpretat forţat şi neconstituţional articolul 30 din Legea 35/2008. El a afirmat că Lavinia Şandru a îndeplinit toate criteriile de fond şi a cerut instanţei anularea deciziei BEM.
Antena3.ro

×
Parteneri
Vladimir Putin, învestit pentru încă 6 ani ca preşedinte al Rusiei
x close