Antena 3 CNN Politică Prietenii din PSD sparg gheaţa şi o iau în braţe pe Lavinia Şandru

Prietenii din PSD sparg gheaţa şi o iau în braţe pe Lavinia Şandru

Prietenii din PSD sparg gheaţa şi o iau în braţe pe Lavinia Şandru
Sursa foto: Lavinia ªandru
25 Mar 2009   •   12:17

Liderul PSD de Bistriţa, Radu Moldovan, apropiat în partid la cercurilor lui Victor Ponta şi Radu Mazăre şi prieten cu fostul preşedinte PIN, Cozmin Guşă a decis să scoată castanele din foc pentru apetenţa europarlamentară a Laviniei Şandru. Vicepreşedintele PSD a anunţat că îi va propune liderului PIN să candideze pe lista filialei sale la europarlamentare. Surse social-democrate susţin că liderul Mircea Geoană nu este deloc străin de această mică strategemă. Aspru criticat de Ilisecu pentru apropierea de PIN, Geoană are de gând să-i opună acestuia liderii din teritoriu pentru a crea impresia că ideea colaborării electorale cu acest mic partid se bucură de susţinere în PSD.
Preşedintele PIN, Lavinia Şandru a mai făcut un pas spre Bruxelles. În ultimele zile ea a făcut lobby în PSD la nivelul unor lideri de filiale în scopul obţinerii sprijinului acestora pentru susţinerea candidaturii sale pe eurolista acestui partid. Rezultatele nu s-au lăsat aşteptate.
"Am văzut la nivel naţional o poziţie a domnului preşedinte care spunea că nu exclude posibilitatea unei discuţii cu Lavinia Şandru şi cu PIN pentru o anumită colaborare. Eu o cunosc pe Lavinia şi, mai mult decât atât, la alegerile europarlamentare din 2007 Lavinia a luat în municipiul Bistriţa cred că cel mai mare procent pe ţară, aproape 8 %", a declarat Radu Moldovan, citat de MEDIAFAX.
Moldovan, care este şi vicepreşedinte al PSD Bistriţa-Năsăud, a precizat că îi va adresa această propunere Laviniei Şandru în cursul săptămânii viitoare, după ce se va consulta cu restul colegilor din filială şi cu conducerea centrală a PSD.
?Îi fac propunerea săptămâna viitoare. O voi supune atenţiei în primul rând colegilor de la Bistriţa la sfârşitul săptămânii şi voi consulta şi conducerea partidului. Eu de la Bistriţa pot să fac o propunere, dar atributul stabilirii listei de candidaţi pentru alegerile europarlamentare este atributul conducerii centrale a partidului", a conchis Moldovan.
Revanşa lui Geoană
Surse social-democrate susţin că lucrurile sunt deja bătute în cuie, Moldovan fiind un apropiat al preşedintelui PSD Mircea Geoană, dar şi a altor lideri din partid precum Victor Ponta, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, vechi priteni ai tandemului Guşă-Şandru. Mai mult, Geoană a încurajat , prin propriile declaraţii, susţinerea unor filiale social-democrate pentru eventuala candidatură a Laviniei Şandru pe lista PSD pentru PE.
Conform surselor citate, sprijinul public manifestat deja de unii lideri de filiale pentru Şandru ar face parte dintr-un plan mai amplu al liderului PSD de combatere a celor care i se opun în partid şi-i ştirbesc autoritatea criticându-i măsurile şi deciziile luate în ultima vreme.
Confruntat cu opoziţia făţişă a unor colegi de partid, precum Ion Iliescu şi Adrian Năstase faţă de aducerea lui Cosmin Guşă pe un post de consilier, Geoană a dat mână liberă liderilor locali apropiaţi liderilor PIN să creeze impresia că ideea unei alianţe între cele două partide se bucură de susţinere în rândurile social-democraţilor.
Susţinerea publică asumată de liderul de Bistriţa, radu Moldovan ar reprezenta doar un prim pas din acest plan, susţin sursele citate.
Moldovan: Şandru trebuie să devină membru PSD
Moldovan a arătat însă că pentru a candida pe lista partidului Şandru trebuie să devină membru PSD. Surse social-democrate ne-au declarat că adeziunea liderului PIN la PSD a fost dealtfel principala condiţie pusă de Geoană susţinătorilor din partid ai Laviniei Şandru. ?Este nevoie de respectarea unui cadru statutar pentru a candida pe listele partidului? ne-au explicat sursele citate, care nu exclud posibilitatea ca pe viitor PIN să fuzioneze prin absorbţie cu PSD.
Radu Moldovan a sugerat însă că este luată în calcul şi celelalte posibilităţi oferite de statutul PSD, respectiv alianţa electorală sau alianţa politică.
"Într-un timp mai scurt e înscrierea. Din punct de vedere statutar sunt trei variante: membru al unui partid, alianţă electorală, alianţă politică?, a adăugat Moldovan.
Şandru: ?Colaborarea pe care am avut-o cu Geoană justifică participarea la europarlamentare alături de PSD?
Şandru susţine că se simte onorată de intenţia lui Moldovan, dar un răspuns clar îl va da numai după consultarea cu forul de conducere al PIN.
"Îl apreciez pe Radu Moldovan. Este preşedintele PSD Bistriţa, organizaţia cu cele mai bune rezultate din Transilvania. Mă bucură propunerea pe care a făcut-o, mai ales că vine de la 50 de kilometri de locul în care m-am născut. Gestul lui Radu Moldovan mă onorează, dar nu am cum să-i răspund decât după ce mă consult cu colegii din conducerea naţională a PIN", a declarat, pentru MEDIAFAX, Lavinia Şandru.
Ea a mai spus că nominalizarea sa ar fi justificată de colaborarea bună şi pozitivă pe care Pin a avut de-a lungul timpului cu PSD. "Colaborarea pe care am avut-o de-a lungul timpului cu Mircea Geoană, cu Radu Moldovan şi cu alţi lideri ai PSD justifică, după părerea mea, această participare la europarlamentare alături de PSD", a mai arătat liderul PIN.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close