Antena 3 Politică PSD somează Guvernul: „Nu are dreptul să emită OUG pe tema alocațiilor. Contravine Constituției”

PSD somează Guvernul: „Nu are dreptul să emită OUG pe tema alocațiilor. Contravine Constituției”

de Andreea Ştefan    |    16 Iun 2021   •   16:57
PSD somează Guvernul: „Nu are dreptul să emită OUG pe tema alocațiilor. Contravine Constituției”
Sursa foto: Hepta

Partidul Social Democrat avertizează Guvernul că nu poate emite o ordonanță de urgență pentru anularea majorării alocațiilor de la 1 iulie, deoarece ar încălca prevederile Constituției.

PSD susține că dacă s-ar emite o OUG pe tema alocațiilor,  Guvernul s-ar transforma ”într-o autoritate legiuitoare” și ar încălca prevederile constituționale de la art. 61 alin. (1) conform cărora Parlamentul este ”unica autoritate legiuitoare a României”.

”Prin urmare, Guvernul are obligația constituțională de a se abține să intervină în procesul legislativ privind reglementarea alocațiilor pentru copii”, au transmis social-democrații într-un comunicat de presă.

PSD a amintit și că există mai multe decizii ale Curții Constituționale care interzic în mod explicit Guvernului să intervină în modificarea unor legi care deja se află în dezbatere Parlamentară

”Executivul și-ar aroga o competență constituțională care nu-i aparține”

”Printr-un astfel de demers ar încălca principiul separației puterilor în stat, iar Executivul și-ar aroga o competență constituțională care nu-i aparține”, se mai arată în comunicatul PSD.

”În consecință, având în vedere că în Camera Deputaților se află în dezbatere Legea de aprobare a OUG 123/2020, privind alocațiile pentru copii, emiterea de către Guvern a unei alte ordonanțe pentru modificarea aceluiași act normativ ar reprezenta un atac frontal împotriva Constituției și a statului de drept.

Acest atac este cu atât mai grav în contextul în care majoritatea parlamentară PNL-USR-UDMR vrea să dispună revocarea abuzivă a Avocatului Poporului, cu scopul subordonării politice a singurei instituții care poate sesiza Curtea Constituțională în privința ordonanțelor emise de Guvern”, a mai transmis PSD.

×
Subiecte în articol: PSD alocaţii

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close