Antena 3 CNN Politică Puiu Haşotti: Propunerea lui Laszlo Tokes este o aberaţie antidemocratică

Puiu Haşotti: Propunerea lui Laszlo Tokes este o aberaţie antidemocratică

Puiu Haşotti: Propunerea lui Laszlo Tokes este o aberaţie antidemocratică
Sursa foto: Foto: INTACT Images
07 Ian 2012   •   12:30
Liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti, a declarat că propunerea lui Laszlo Tokes cu privire la modificarea legislaţiei electorale, pentru introducerea proporţionalităţii etnice, este „o aberaţie antidemocratică”, conform Agerpres.

“Eu cred că propunerea de introducere a principiului proporţionalităţii etnice în legislaţia electorală este o aberaţie antidemocratică. Fiind o aberaţie antidemocratică, din punctul meu de vedere, o astfel de propunere nu va putea fi acceptată în legislaţia românească. Din câte ştiu, nicăieri în Europa în ţările democratice nu există o astfel de prevedere pentru că ideea este că nu trebuie să existe reprezentări pe principiul de naţionalitate, ci doar reprezentări pe principii strict doctrinare, adică liberali, socialişti, populari, ecologişti şi aşa mai departe', a declarat sâmbătă, Puiu Haşotti.

Haşotti a adăugat că nici Tokes, dar nici preşedintele Traian Băsescu, nu au drept de iniţiativă legislativă. „Nu pot însă să nu mă gândesc la faptul că Laszlo Tokes a fost vicepreşedinte al Parlamentului European cu sprijinul şi cu voturile PDL şi probabil din această realitate politică apelează la colegul său de doctrină politică, la Traian Băsescu”, a completat senatorul liberal.

Laszlo Tokes a solicitat preşedintelui român, Traian Băsescu, într-o scrisoare deschisă, ca principiul proporţionalităţii etnice să fie introdus în legislativa electorală înainte de alegerile din acest an, pentru a fi respectate astfel drepturile comunităţii maghiare din Transilvania.

'În 2012 vor avea loc alegeri locale şi parlamentare. Pentru ca în campaniile electorale care ne aşteaptă reprezentanţii partidelor politice să ofere României şi celor care trăiesc aici soluţii alternative viabile la problemele lor reale, iar lipsa lor de idei să nu fie mascată de apucături antimaghiare răsunătoare, respectiv ca dreptul fundamental la alegeri democratice şi la pluralism politic să fie respectat şi în cadrul comunităţii maghiare, vă sugerăm, din nou, ca soluţie benefică introducerea principiului proporţionalităţii etnice, în legislaţia electorală care necesită, oricum, modificări', afirmă deputatul european în documentul citat, care a fost prezentat public vineri într-o conferinţă de presă la Oradea.

×
Subiecte în articol: Puiu Hasotti Laszlo Tokes scrisoare
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close