Antena 3 CNN Politică Statutul PSD, viziunea Năstase: Mandat de 2 ani pentru conducere, interdicţie la funcţii pentru baroni

Statutul PSD, viziunea Năstase: Mandat de 2 ani pentru conducere, interdicţie la funcţii pentru baroni

Statutul PSD, viziunea Năstase: Mandat de 2 ani pentru conducere, interdicţie la funcţii pentru baroni
Sursa foto: Adrian Nãstase
21 Ian 2010   •   16:35

Mandat de doi ani pentru preşedintele şi întreaga conducere centrală a PSD este doar una din propunerile pe care preşediontele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase ar dori să fie adoptată ca prevedere statutară la viitorul Congres, susţin surse social-democrate. Totodată, fostul premier mai propune desfiinţarea posturilor de vicepreşedinţi regionali şi reducerea numărului de vicepreşedinţi. Conform unor surse parlamentare din comisia de statut a PSD, ar mai exista şi o altă propunere care prevede ca liderii de filiale să nu mai ocupe funcţii la nivelul conducerii centrale. Această interdicţie loveşte însă în interesele baronilor locali, gen Marian Vanghelie care intenţionează să candideze pentru posturi de vicepreşedinţi la viitorul Congres.

În prezent, mandatul conducerii PSD este pe patru ani. O perioadă prea lungă care riscă să eternizeze anumite personaje în posturi de conducerea fără a da socoteală prea curând pentru acţiunile lor, consideră vicepreşedintele PSD, Victor Ponta, mai nou doar membru în cadrul comisiei de statut.

?Eu cred că mi se pare o idee bună ca şi conducerea centrală, nu şi cea locală, să vină mai des în faţa Congresului, de exemplu odată la doi ani, să-şi prezinte până la urmă realizările şi ce doreşte să facă în continuare, să primească o nouă confirmare sau, dimpotrivă, să-şi aleagă o nouă conducere. Ideea că ne punem o echipă de preşedinte şi vicepreşedinţi în fruntea partidului şi nu mai plecăm de acolo decât foarte foarte greu, cred că ar putea da mult mai mult dinamism activităţii noastre. Sunt şi alte lucruri tehnice, o să le discutăm în comisie, dar Congresul va decide? a declarat Ponta, la Antena3.

El nu s-a arătat afectat de înlocuirea sa din fruntea comisiei de statut PSD, ci mai mult deranjat de modul în care liderul Mircea Geoană a găsit de cuviinţă să-l anunţe de această decizie: prin emal şi nu prin telefon. ?Nu cred că a rătăcit numărul meu pe undeva? a comentat Ponta.

Iordache: Geoană a procedat nestatutar

Dacă Ponta a minimalizat deciyia lui Geoană în privinţa sa, pentru colegul său, deputatul-jurist Florin Iordache decizia de înlocuire din funcţia de coordonator al Comisiei privind modificarea statutului PSD este nestatutară.

?Hotărârea 115/18.01.2010 a Biroului Permanent Naţional nu este statutară. Conform art. 69 alin 1 din statutul PSD, Biroul Permanent Naţional are ca atribuţie organizarea şi conducerea activităţii potrivit Hotărârilor adoptate de Congres, Consiliul Naţional şi Comitetul Executiv Naţional. Nici una din aceste structuri nu a hotărât ca Biroul Permanent Naţional să constituie un grup de lucru în vederea modificării şi completării Statutului PSD. În realitate, Consiliul Naţional, conform art.50, este obligat să pregătească lucrările Congresului PSD şi desfăşurarea acestora. Prin Statut, Consiliul Naţional numeşte Comisia de Pregătire, comisie care elaborează documentele şi programul de desfăşurare a lucrărilor Congresului şi le supune aprobării Consiliului Naţional. De asemenea, art 61 din Statut stabileşte că Preşedintele Consiliului Naţional al PSD conduce lucrările Consiliului Naţional şi se preocupă, împreună cu Comitetul Executiv Naţional, de pregătirea lucrărilor, precum şi a documentelor ce se vor adopta la Congres?, arată Iordache, într-o declaraţie de presă.

Ponta: Candidez la preşedinţia PSD, dar nu în 2010


Vicepreşedintele PSD a infirmat posibilitatea de a candida pentru şefia partidului în 2010, dar nu a exclus acest pas pe viitor.
?Da, voi candida, dar nu în 2010. Am 37 de ani, sunt capabil, nu ţin să fiu neapărat numărul 1 într-o echipă. Pot să fiu într-o echipă în care cred, alături de oameni ca domnul Năstase, domnul Diaconescu, Liviu Dragnea şi mulţi alţii? a arătat Ponta.



Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close