Antena 3 CNN Politică Tăriceanu: Guvernanţii nu au nici cea mai vagă idee care este drumul spre ieşirea din criză

Tăriceanu: Guvernanţii nu au nici cea mai vagă idee care este drumul spre ieşirea din criză

Tăriceanu: Guvernanţii nu au nici cea mai vagă idee care este drumul spre ieşirea din criză
Sursa foto: popescu tariceanu
09 Iul 2009   •   15:42

Fostul premier al României Călin Popescu Tăriceanu revine cu o critică la adresa guvernului ce i-a succedat. El aminteşte că a declarat încă de la învestirea executivului că depinde ?de noi dacă vom reuşi să pregătim economia pentru a lua printre primii startul în perioada de creştere ce va urma crizei sau dacă vom ieşi din criză epuizaţi de resurse şi datori vânduţi la FMI.
Acum la 6 luni, pot spune că am ratat şansa pe care am avut-o. Este clar că mergem într-o direcţie greşită?, scrie Tăriceanu pe blogul său. El subliniază că membrii cabinetului au preocupări mai degrabă de viitor decât grija imediată. ?Toţi se fac că muncesc. Ministrul Muncii se luptă cu negocierile pentru legea unică a salarizării, care se va aplica însă din 2021. Ministrul Transporturile se luptă cu proiectele pentru autostrăzi, care vor începe şi ele peste 4-5 ani. Ministrului Educaţiei se luptă să găsească bani pentru a îşi ţine promisiunile pentru profesori, dar nu îi găseşte. Ministrul Turismului a alocat cîteva sute de milioane pentru tichete de vacanţă, pe care nimeni nu pare însă a le folosi. Până şi ministrul Tineretului a organizat nişte petreceri de 2 mai; chiar dacă organizatorii au fost 2 firme, care aveau sediul în acelaşi apartament şi care de fapt nu au plătit pentru eveniment, pentru că banii au fost daţi de o televiziune particulară.
Am avut un guvern care a urmat strategia ?spray and pray?. În termeni neaoşi: ?Acţionaţi, acţionaţi că ceva, ceva tot o ieşi bine?. Problema este că aproape toate măsurile au avut alte efecte, decât cele intenţionate iniţial?.
Liderul PNL este convins că rezultatul a fost un ?ghiveci de guvernare?, realizat de un guvern bucătar, care ?a aruncat în oală una bucată de acord cu FMI, care ne face datori vânduţi, una bucată de impozit forfetar, al cărui rezultat este că mii de firme şi-au închis porţile, câteva legături de promisiuni electorale neonorate, sau alte ingrediente aruncate la grămadă, cum ar fi legea salarizării unice care pot pune pariu că nu va fi aplicată de acest guvern?.
Concluzia este că executivul Boc a reuşit crearea unui ghiveci, prezentat ca somon pentru public. În susţinerea acesteia, Tăriceanu scrie că salariul mediu a scăzut în mai, 3 din 7 firme s-au închis, din ce în ce mai români nu îşi pot plăti creditele. În plus, crede că premierul nu are o strategie economică, care să ofere predictibilitate şi siguranţă. Guvernul Boc a rămas la stadiul lunii decembrie, când vorbea despre ?asigurarea condiţiilor necesare", ?armonizarea funcţională", ?creşterea eficacităţii", ?preluarea treptată", ?eficientizarea structurilor", ?reorganizarea activităţii", ?creşterea rolului". Lipseşte numai celebra ?meandrele concretului şi sinergia faptului", că în rest sunt prezenţi toţi termenii al căror rol este să ascundă faptul că guvernanţii nu au nici cea mai vagă idee care este drumul spre ieşirea din criză, consideră fostul premier.
Antena3.ro

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close