Antena 3 CNN Politică Vasile Blaga şi-a prezentat demisia: Gestul unora nu trebuie raportat la toţi angajaţii MAI (VIDEO)

Vasile Blaga şi-a prezentat demisia: Gestul unora nu trebuie raportat la toţi angajaţii MAI (VIDEO)

Vasile Blaga şi-a prezentat demisia: Gestul unora nu trebuie raportat la toţi angajaţii MAI (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Intact Images
27 Sep 2010   •   08:19

Vasile Blaga şi-a anunţat, luni, demisia din funcţia de ministru al Internelor, în urma protestului poliţiştilor de vineri din faţa Administraţiei Prezidenţiale. ?În această dimineaţă am înaintat demisia primului-ministru Emil Boc din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor. Este o demisie de onoare?, a declarat Vasile Blaga în cadrul unei conferinţe de presă.

"În ceea ce priveşte mitingul de vineri, îmi menţin punctul de vedere. Poliţiştii au dreptul de a protesta, ca toţi cetăţenii acestei ţări, dar într-un cadru strict legal. Din păcate pentru această categorie profesională, au fost unii colegi care în acele momente au uitat de jurământul depus pentru ţară. Cei care au greşit, organizatorii în primul rând, răspund contravenţional?, a mai declarat Blaga.

Fostul ministru a mai menţionat că nu poate accepta ?ca gestul unora să fie un element de raportare la toţi lucrătorii MAI , care depăşesc 150.000 de oameni?.

Traian Igaş, liderul grupului PDL din Senat, este favorit la funcţia de ministru al Internelor şi ar putea depune jurământul chiar marţi seară.

Vasile Blaga: Mi-am prezentat demisia

Blaga: MAI este cea mai serioasă instituţie a statului

Blaga a făcut şi o scurtă prezentare a stadiului la care se află integrarea României în Spaţiul Schengen. Fostul ministru a spus că MAI este cea mai serioasă instituţie a statului şi are deplină încredere în toate armele şi structurile instituţiei.

După ce şi-a prezentat demisia, Vasile Blaga a fost invitat la o serie de discuţii cu Traian Băsescu şi şefii de arme ai Administraţiei şi Internelor, la Palatul Prezidenţial.  La aceste discuţii au participat şi Dorel Grădinaru, şeful Inspectaratului General de Aviaţie, şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, şeful Jandarmieriei, Antonescu Olimpiodor, şeful DGIPI, Stefan Popa şi şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, Dan Valentin Fătuloiu.

În cadrul şedinţei de luni a liderilor Coaliţiei, Vasile Blaga şi-a anunţat intenţia de a demisiona din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor. Se pare că Ministerul Administraţiei şi Internelor va rămâne la PDL, astfel încât să nu fie schimbată configuraţia Guvernului.

Emil Boc: A fost o decizie personală şi unilaterală

Referitor la demisia lui Vasile Blaga, primul-ministru Emil Boc a declarat că ministrul şi-a asumat răspunderea pentru greşelile altora. ?Este un gest personal şi unilateral al lui Vasile Blaga. Ministrul şi-a asumat răspunderea pentru greşelile altora. Este o decizie luată de ministru?, a spus premierul.

Vasile Blaga, la finalul celui de-al doilea mandat de ministru

Ministrul Vasile Blaga se află la al doilea mandat de ministru al Internelor, după ce a deţinut aceeaşi funcţie pentru aproape doi ani, în cadrul Guvernului Tăriceanu I. Este una dintre principalele voci ale democrat-liberalilor, un personaj cunoscut pentru duritatea şi fermitatea cu care a condus până acum alte instituţii ale statului. Între ele, prefectura Bihor şi un alt minister, cel al Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

După ce social-democraţii s-au retras de la guvernare şi după ce guvernul Boc a căzut la moţiunea de cenzură din toamna anului 2009, Vasile Blaga a primit pentru a doua oară în carieră portofoliul Administraţiei şi Internelor.

Vasile Blaga a fost prefect de Bihor, director general la Directia Regională Vamală Oradea, expert parlamentar şi, pentru doar o săptămână, în decembrie 2004, consilier prezidenţial pentru apărare, securitate şi siguranţă naţională.

În viaţa politică, Blaga a intrat încă din 1990, ca preşedinte al Consiliul Frontului Salvării Naţionale şi vicepreşedinte al CFSN Bihor, apoi ca deputat FSN. Din 2004 este senator PDL de Bucureşti. Vasile Blaga a candidat, în 2008, şi la alegerile pentru primăria Capitalei, dar a fost înfrînt în turul al doilea de actualul edil Sorin Oprescu.

Urmează demisia şefilor Poliţiei şi Jandarmeriei?

Alături de Vasile Blaga, ar urma să demisioneze şi şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, şi şeful Jandarmeriei, Antonescu Olimpiodor. Potrivit lui Florin Vâlnei, preşedintele Federaţiei Poliţiştilor, lui Vasile Blaga i s-a cerut să îi demită pe şeful Poliţiei şi pe cel al Jandarmeriei, dar a refuzat.

Chestorul principal Petre Tobă a condus Poliţia Română din ianuarie 2009. A mai fost adjunct al inspectorului general şi a ocupat diverse funcţii de conducere în cadrul M.A.I. Zvonuri despre schimbarea lui din funcţie au tot circulat în ultima jumătate de an.

Inspectorul general Antonescu Olimpiodor se află la conducerea Jandarmeriei Române de la începutul lunii octombrie 2009. El a fost numit în fucţie după ce ministrul Internelor şi Adminstraţiei, Vasile Blaga a decis înlocuirea lui Costică Silion.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close