Antena 3 CNN Actualitate Cumetrii penale la Iași. Apropiații primarului Chirica monopolizează transportul public

Cumetrii penale la Iași. Apropiații primarului Chirica monopolizează transportul public

Cumetrii penale la Iași. Apropiații primarului Chirica monopolizează transportul public
27 Mai 2016   •   14:02

Mihai Gâdea a continuat, la Sinteza Zilei, seria dezvăluirilor despre moştenitorul lui Nichita de la Primăria din Iași, Mihai Chirica, care a monopolizat transportul public din municipiu cu ajutorul câtorva personaje din anturajul său.

Firma Unistil, singurul operator privat din transportul public asigurat cu autobuze este patronată de Vasile Pușcașu, unul dintre cumetrii lui Mihai Chirica. Două mari firme de taxi din oraș, RVR și Lux Taxi, sunt conduse de Norocea și Toderașcu, alți cumetri de-ai lui Chirica.

O a treia importantă companie de taxi e condusă de Mircea Manolache, un cumnat de-al lui Pușcașu, adică rudă prin alianță cu Chirica.

În timp ce afacerile lor prosperă, Regia de Transport Public RATP, aflată în subordinea primăriei, este în faliment.

Vasile Pușcașu, cumătrul cu afaceri la Iași și Bârlad

În vârful listei celor mai celebri cumetri ai lui Chirica este Vasile Pușcașu. Patronul firmei de transport Unistil din Bârlad. El are în proprietate Motelul Bucium din Iași și deține funcția de președinte al filialei municipale UNPR Iași.

Chirica l-a botezat pe fiul lui Pușcașu, pe Luca, în 2010. La acea vreme, Unistil era de vreo 4 ani pe piața de transport din Iași, iar Chirica deținea funcția de director tehnic în Primăria Iași.

Un autobuz UNISTIL - profit de 20.000 de euro lunar

Acum 10 ani, compania lui Vasile Pușcașu a concesionat trasee în oraș de la RATP. Pentru aceste trasee, Unistil plătește redevențe simbolice și primește de la primărie sume importante de ani, în contul gratuităților acordate pensionarilor și altor categorii defavorizate. Concret, oamenii circulă gratuit, iar primăria îi decontează lui Pușcașu contravaloarea biletelor.

Presa locală a calculat că un singur autobuz Unistil aduce un profit de 20 de mii de euro pe lună, iar Unistil operează cu cinci mijloace de transport pe traseu.

Afacerea BENZINĂRIA

Unistil a achiziționat cu numai 300 de mii de euro stația de carburanți a RATP din Cartierul Tudor Vladimirescu. Stația cu pricina fusese evaluată de experți la 2 milioane de euro, însă afaceristul cu relații la primărie a obținut-o mult mai ieftin.

Afacerea cu 20 de autobuze DAF

În 2012, Pușcașu a adus în Iași, prin intermediari, 20 de autobuze DAF second Hand, la un preț total de 490 de mii de euro. Presa locală a semnalat prețul piperat și a descoperit că acestea ar fi putut fi achiziționate cu doar 290 de mii de euro.

Firma care le-a livrat Primăriei din Iași era tot din Bârlad, de unde este și Unistilul lui Pușcașu. Firma cu zero angajați și zero cifră de afaceri, este patronată de un oarecare Constantin Iacob, șofer în Bârlad chiar la....Unistil, firma lui Vasile Pușcașu.

Ulterior, chiar Unistil a câștigat lejer o licitație pentru livrarea la Iași a 40 de autobuze second hand, în valoare de aproximativ un milion de euro. Vasile Pușcașu a apărut și în dosarul DIICOT sex cu minore.

Mihai Chirica, nașul patronilor de taxi din Iași

Nu este nicio îndoială că, în calitate de director tehnic, Mihai Chirica avea cel mai important cuvânt de spus în ceea ce privește eliberarea autorizațiilor de taxi. Asta nu l-a împiedicat însă ca, în 2009, să se înrudească și cu Radu Zăvoi Noroceam patronul RVR Taxi, botezându-i fetița.

Norocea s-a făcut remarcat printr-un scandal de corupție în care apărea și numele lui Chirica. Pe scurt, procurorii au avut mai multe înregistrări ambientale în care Norocea și administratorul unei alte firme discutau cu o a treia persoană despre suma necesară eliberării unei autorizații de taxi. Afacerea ar fi trebuit să se rezolve prin intervenția directorului tehnic de la acea vreme, Mihai Chirica.

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei Mihai Chirica
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close