Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei. Interviu-eveniment cu fostul director FNI Nicolae Popa

Sinteza zilei. Interviu-eveniment cu fostul director FNI Nicolae Popa

Sinteza zilei. Interviu-eveniment cu fostul director FNI Nicolae Popa
Sursa foto: foto: captura Antena 3
18 Oct 2018   •   23:11

După 8 ani de închisoare, fostul director FNI Nicolae Popa rupe tăcerea.

Iată principalele sale declarații:

Despre confruntarea televizată pentru alegerile prezidențiale din 2009 în care a fost vorba despre întâlnirea dintre contracandidatul lui Traian Băsescu, Mircea Geoană, și Sorin Ovidiu Vîntu.

"În toată perioada cât am lucrat ca director al grupului Gelsor am cunoscut foarte mulți politicieni, am cunoscut foarte multe personalități ale societății românești - niciodată pe domnul Geoană. Nici pe domnul Traian Băsescu.

Este foarte clar că domnul Băsescu avea nevoie de o lovitură emoțională pentru a-și surclasa contracandidatul. Părerea mea este că și dezinformează prin ceea ce spune că Vîntu, Popa și Ioana Vlas au devalizat FNI

Este evident că arestarea mea a fost instrumentată de ala manieră încât să îi da câștigă de cauză lui Băsescu."

Despre viața sa de dinainte de arestare

"Nu m-am ascuns niciodată. În primul rând, nu am fugit din țară. Am plecat legal, am trăit legal în Indonezia, am avut documente legale pe numele meu, mi-am prelungit pașaportul pe numele meu la Ambasada României din Jakarta.

Am avut societăți comerciale înregistrate pe numele meu la Camera de Comerț a Indoneziei. Am trăit normal."

Cum a fost arestat

"A fost hotărâtor fapul că eu în acea perioadă m-am dus la Jakarta unde era invitat de niște prieteni să petrec câteva zile. Probabil că dacă nu m-aș fi dus la Jakarta.. Am fost arestat de o secție mică, obscură care de-abia se înființa, Cyber Crime Unite, care se ocupa de criminalitatea cibernetică, nu de Interpol.

Interpolul a aflat abia a doua zi că am fost reținut, iar această secție mică era într-un training intensiv cu ofițeri FBI."

Despre ofertele care i s-au făcut ca să fie lăsat liber

"Au fost mai multe oferte care mi s-au făcut. Trei de un nivel mai mic și aceasta, ultima, care ajungea la un nivel foarte înalt, la cel mai înalt nivel din Indonezia. (2.000.000 de dolari, n.r.) Aceasta a fost a patra și ultima.

Toate aceste oferte veneau din partea anumitor zone ale autorităților indoneziene.

Însăși arestarea mea de către poliția indoneziană fost de la început contrară legii extrădării indoneziene, pentru că acesta spune că dacă nu există un tratat de extrădare între cele două țări cel care aprobă arestarea este președintele.

Ori eu am fost arestat fără știința președintelui Indoneziei. Acesta a aflat ulterior, la un an de zile, în urma telefoanelor lui Traian Băsescu și a vizitelor făcute de doamna procuror general la momentul respectiv, doamna Laura Codruța Kovesi."

Similitudini cu cazul Udrea - Bica

"Da, există similitudini cu cazul Udrea - Bica. În februarie 2010 am fost vizitat de o delegație din România condusă de procurorul-șef adjunct Marius Iacob. Scopul oficial era acela de a-mi pune niște întrebări în legătură cu domnul Vântu. Cel neoficial era, probabil, acela de a fi adus în țară fără să se mai deruleze întreg procesul de extrădare.

Comandantul acestei secții de poliție mi-a spus 'ce extrădare? semnăm aici un act cu domnii și imediat, în mașină, la aeroport și ați plecat'. Și eu atunci i-am replicat că legea lor a extrădării prevede altceva și dumnealui s-ar putea să aibă probleme dacă face acest lucru și cred că de aici au renunțat la idee. "

Despre perioada petrecută în închisoarea din Indonezia

"Am stat câteva luni bune la Arestul Central al Poliției din Jakarta - 6 luni - după care am stat câteva luni în spitalul Poliției din Jakarta. După care am revenit câteva luni pe arest și din nou la spital de unde, cu trei zile înainte de extrădare am fost adus din nou la sediul Poliției pentru că de acolo trebuie să se facă extrădarea.

Vreau să menționez un fapt, pentru că există foarte multe voci în media care spun că eu am fost extras, nu extrădat. Total eronat. Extras a fost Omar Hayssam - eu am fost extrădat.

E foarte important, pentru că fiind extrădat, eu trebuia să beneficiez în România de rejudecarea procesului, pentru că eu am fost condamnat în lipsă

Mi-a fost refuzată judecarea."

Continuarea interviului, în materialul video:

×
Subiecte în articol: Nicolae Popa FNI
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close