Antena 3 CNN Externe Armata ucraineană acuză separatiștii proruși că încalcă armistițiul. OSCE nu reușește să verifice retragerea armamentului greu

Armata ucraineană acuză separatiștii proruși că încalcă armistițiul. OSCE nu reușește să verifice retragerea armamentului greu

Armata ucraineană acuză separatiștii proruși că încalcă armistițiul. OSCE nu reușește să verifice retragerea armamentului greu
02 Mar 2015   •   18:31

Comandamentul militar ucrainean a denunțat luni noi încălcări ale încetării focului din partea separatiștilor proruși, pe care îi acuză că au atacat duminică de 32 de ori pozițiile trupelor guvernamentale în estul țării, folosind artileria, lansatoarele de grenade și armele de calibru mic, relatează agenția EFE, preluată de AGERPRES.
Armata ucraineană susține de asemenea că rebelii proruși au încercat, fără succes, să ia cu asalt pozițiile trupelor guvernamentale în zona localităților Avdeievka, în regiunea Donețk, și Luganskoe, în regiunea Lugansk.

Acest anunț survine după ce separatiștii au anunțat că au finalizat operațiunea de retragere a armamentului lor greu de pe linia frontului, conform prevederilor acordului de la Minsk. În schimb, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare de la Kiev, Andrei Lâsenko, susține că aceste declarații nu corespund realității de pe teren, el afirmând, la fel ca săptămâna trecută, că de fapt insurgenții își regrupează forțele în zonele de unde ar intenționa să pornească noi ofensive.

În ce privește retragerea armamentului greu al trupelor ucrainene, Lâsenko a declarat că aceasta va continua 'dacă situația nu se înrăutățește', el insistând că deocamdată rebelii încalcă zilnic încetarea focului.

Retragerea armamentului greu reprezintă punctul doi din acordul convenit pe 12 februarie la Minsk de șefii de stat și de guvern ai Rusiei, Ucrainei, Germaniei și Franței, primul punct fiind încetarea focului.

Măsura retragerii armamentului greu are ca obiectiv crearea unei linii de separație care să despartă cele două tabere pe o lățime de cel puțin 50 de kilometri.

În ce privește poziția Organizației pentru Securitate în Europa (OSCE), care trebuie să monitorizeze procesul, aceasta afirmă că teritoriul extins de pe care trebuie retrase artileria și lansatoarele multiple de rachete face foarte dificilă verificarea acestei retrageri pe teren.





×
Subiecte în articol: denunt separatisti prorusi Rusia Ucraina
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close