Antena 3 CNN Externe Avionul de vânătoare turc, dispărut deasupra Siriei, a fost DOBORÂT. Damascul prezintă SCUZE Turciei

Avionul de vânătoare turc, dispărut deasupra Siriei, a fost DOBORÂT. Damascul prezintă SCUZE Turciei

Avionul de vânătoare turc, dispărut deasupra Siriei, a fost DOBORÂT. Damascul prezintă SCUZE Turciei
Sursa foto: Foto: INTACT Images
22 Iun 2012   •   19:45
UPDATE 20.17 - Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că Damascul a prezentat Turciei scuze în urma dispariţiei vineri a unui avion de vânătoare turc în largul coastelor siriene, confirmând implicit că avionul a fost doborât de către Siria, scrie cotidianul Habertürk, citat de AFP.
   
Erdogan a "declarat că au sosit scuze din partea Siriei în legătură cu acest eveniment, că Siria îşi exprimă tristeţea şi că a fost vorba despre o eroare", scrie editorialistul de la Habertürk Fatih, în urma unei discuţii cu premierul turc.


Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a convocat o reuniune de criză cu şeful Statului Major al forţelor armate şi o serie de miniştri, la Ankara, în urma dispariţiei, vineri, a unui avion de vânătoare turc în apropierea Siriei, a anunţat agenţia de presă Anatolia, informează AFP.
   
Şeful Statului Major, generalul Necdet Özel, miniştrii de Interne Idris Naim Sahin, de Externe Ahmet Davutoglu, al Apărării Ismet Yilmaz şi şeful serviciilor secrete Hakan Fidan urmau să participe la reuniune, potrivit agenţiei.
   
Reuniunea urma să se desfăşoare la sediul serviciilor premierului, imediat după sosirea de la Istanbul a lui Erdogan, a precizat Anatolia.
   
Această reuniune neprogramată are loc după ce Statul Major a anunţat anterior că a pierdut contactul radar cu unul dintre avioanele sale deasupra estului Mediteranei, într-un sector din apropierea Siriei.
   
"Contactul radar şi radio cu unul dintre avioanele noastre care a decolat la ora (locală) 10.30 (10.30, ora României) de la Malatya (în estul Turciei) a fost întreruptă la ora (locală) 11.58 (11.58, ora României), (în timp ce se afla deasupra) mării, la sud-est de provincia Hatay (sud)", riverană cu Siria, a anunţat Statul Major, citat într-un comunicat postat pe site-ul său de Internet.
   
"Au fost lansate imediat operaţiuni de căutare şi de salvare", a adăugat Statul Major.
   
Guvernatorul din Malatya, Ulvi Saran, a declarat pentru Atatolia că avionul respectiv era un avion de tip F-4, cu doi piloţi la bord.
   
Postul de ştiri NTV, citând surse militare sub protecţia anonimatului, a precizat că avionul s-a prăbuşit în apele teritoriale siriene, dar că nu a fost vorba despre o încălcare a frontierei acestei ţări. Această informaţie nu a fost confirmată de surse oficiale.
   
 După ce a întreţinut bune relaţii politice şi economice cu Siria, Turcia, o ţară musulmană membră NATO şi un aliat al Washingtonului, a întrerupt legăturile cu regimul lui Bashar al-Assad, în urma reprimării sângeroase a manifestaţiilor antiguvernamentale din această ţară.
   

   

×
Subiecte în articol: Siria Ankara turcia
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close