Antena 3 CNN Externe Bani plasaţi în Elveţia de liderul unui partid important

Bani plasaţi în Elveţia de liderul unui partid important

Bani plasaţi în Elveţia de liderul unui partid important
28 Apr 2015   •   08:43

Fondatorul partidului francez Frontul Naţional, Jean-Marie Le Pen, a plasat bani în Elveţia prin intermediul unei societăţi de gestiune a drepturilor patrimoniale administrate de unul dintre colaboratorii săi apropiaţi, Gerald Gerin, scrie luni site-ul Mediapart.
Le Pen a depus 2,2 milioane de euro, dintre care 1,7 milioane în lingouri şi piese de aur, la banca HSBC, după care i-a transferat în 2014 Companiei bancare elveţiene (CBH) în Bahamas, a precizat site-ul Mediapart, citat de Reuters, în pagina electronică.

Marine Le Pen, fiica acestuia şi actualul lider al partidului, "este foarte surprinsă, nu ştie nimic mai mult şi aşteaptă clarificări şi explicaţii din partea lui Jean-Marie Le Pen", a declarat Florian Philippot, vicepreşedintele FN, pentru iTELE.
Parchetul din Nanterre a primit aceste date de la serviciul Tracfin, de combatere a spălării de bani, în timp ce o anchetă preliminară s-a deschis la Paris de la sfârşitul lui 2013 în privinţa patrimoniului preşedintelui de onoare al Frontului Naţional, potrivit Mediapart.

O scrisoare datând dn 2008 a lui Gerald Gerin a fost comunicată justiţiei.
Jean-Marie Le Pen nu a putut fi contactat de Reuters, iar Gerald Gerin nu a reacţionat pentru moment. Acesta din urmă a negat pentru Mediapart că era împuternicitul contului, afirmând că îi va "cere explicaţii" fondatorului partidului.
Grupul HSBC Holdings a anunţat la începutul lui aprilie că a fost cercetat de justiţia franceză în cadrul unei anchete privind suspiciuni de fraudă fiscală prin filiala sa elveţiană în perioada 2006-2007.

Ales în consiliul regional Provence-Alpes Côte d'Azur (PACA) în 2010, Gerald Gerin a fost asistentul parlamentar al lui Jean-Marie Le Pen înainte de a deveni cel al deputatei europene Marie-Christine Arnautu.
Jean-Marie Le Pen deţinuse deja un cont în Elveţia în anii 1980. El s-a explicat afirmând că acest cont i-a permis să obţină un împrumut de la banca UBS şi că ulterior a fost închis.
Frontul Naţional se confruntă în prezent cu o dublă anchetă privind finanţarea.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close