Antena 3 CNN Externe Stare de urgență în California, mii de oameni în pericol. Au suferit grețuri, sângerări ale nasului și dureri de cap

Stare de urgență în California, mii de oameni în pericol. Au suferit grețuri, sângerări ale nasului și dureri de cap

Stare de urgență în California, mii de oameni în pericol. Au suferit grețuri, sângerări ale nasului și dureri de cap
Sursa foto: Foto: freeimages.com/ greschoj
de S.T.    |    07 Ian 2016   •   09:09

Guvernatorul Californiei, Jerry Brown, a declarat stare de urgență miercuri în apropierea orașului Los Angeles din cauza unei scurgeri de metan masive care a forțat evacuarea a mii de localnici și pe care experții o califică drept catastrofă ecologică majoră.

Această scurgere este „incomparabilă, catastrofală” pentru că metanul este un gaz cu efect de seră „de 80 de ori mai puternic decât CO2 la scara de 20 de ani și care acționează mult mai rapid”, denunță Stephanie Pincetl, profesoară de științe ale mediului înconjurător la universitatea UCLA, intervievată de AFP.

Declararea stării de urgență permite autorităților să mobilizeze toate agențiile guvernamentale ale statului pentru a veni în ajutorul populației din împrejurimile localității Porter Ranch, situată la periferia Los Angeles-ului, unde un puț de metan prezintă scurgeri de mai multe luni.

„Toate agențiile guvernamentale își vor utiliza personalul, echipamentul și infrastructurile pentru a asigura un răspuns continuu și complet acestui incident”, afirmă guvernatorul într-un comunicat.

Brown precizează că s-a întâlnit cu locuitorii din Porter Ranch luni, mai multe mii dintre ei fiind mutați în alte locuințe de compania de distribuție a gazelor Socal Gas, iar alte câteva mii cerând să fie și ei evacuați.

Din cauza scurgerii de metan și în special a aditivilor grețoși destinați să semnaleze scurgerile de metan, gaz inodor, mulți locuitori din împrejurimi au suferit grețuri, sângerări ale nasului și dureri de cap.

Kristine Lloyd, purtătoare de cuvânt a Southern California Gas Company (SoCalGas), a declarat că se face totul pentru a stopa scurgerea care, potrivit autorităților, degajă între 30.000 și 58.000 kg de metan pe oră în aer.

Este „echivalentul a 3/4 din emisiile tuturor rafinăriilor de petrol din California într-un an”, subliniază Pincetl.

×
Subiecte în articol: california stare de urgenta
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close