Antena 3 CNN Externe China, LOVITĂ de furia naturii. Fenomenul meteo care a PARALIZAT o provincie chineză. "Ce e mai rău abia acum va urma"

China, LOVITĂ de furia naturii. Fenomenul meteo care a PARALIZAT o provincie chineză. "Ce e mai rău abia acum va urma"

China, LOVITĂ de furia naturii. Fenomenul meteo care a PARALIZAT o provincie chineză. "Ce e mai rău abia acum va urma"
de O.P.    |    24 Apr 2014   •   06:11

O furtună de nisip de o violenţă neîntâlnită de câteva decenii s-a abătut asupra unor provincii din nord-vestul Chinei. Imaginile transmise de televiziunile locale par desprinse din filme. Vizibilitatea s-a redus la câteva zeci de metri iar poliţia rutieră a trebuit să oprească traficul până când vremea s-a mai liniştit.

Provincia autonomă Xinjiang a fost prima care a înfruntat puternica furtună de nisip. Oamenii nu au mai ieşit din case decât cu feţele apărate de măşti sau basmale. Iar maşinile nu au mai putut circula aproape deloc, mai ales că multe străzi erau blocate de copaci doborâţi de vânt. Cea mai importantă autostradă din regiune a fost închisă şi peste 400 de camioane s-au înşirat pe o distanţă de cinci kilometri.



Norul de nisip s-a deplasat, apoi, în provincia Gansu unde meteorologii au stabilit că furtuna era cea mai violentă de după 1996. Aici, vizibilitatea a scăzut chiar şi sub 20 de metri. Şcolile şi facultăţile au fost închise iar pietonii surprinşi pe străzi nu s-au gândit decât cum să se pună cât mai repede la adăpost.



Chiar şi trenurile au fost oprite până când vântul a slăbit. Dar ceea ce urmează ar putea fi şi mai rău. Specialiştii se aşteaptă la un val de frig devastator pentru culturile agricole abia semănate. Pe urmele furtunii, temperatura a scăzut, deja, cu zece grade Celsius.

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close