Antena 3 CNN Externe Decizia care schimbă soarta zonei euro. Curtea Constituţională a Germaniei a aprobat participarea statului la fondul de salvare

Decizia care schimbă soarta zonei euro. Curtea Constituţională a Germaniei a aprobat participarea statului la fondul de salvare

Decizia care schimbă soarta zonei euro. Curtea Constituţională a Germaniei a aprobat participarea statului la fondul de salvare
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
12 Sep 2012   •   11:57
Membrii Curţii Constituţionale a Germaniei au avizat miercuri participarea guvernului de la Berlin la Mecanismul European de Stabilitate (MES), informează AFP.  Tratatul de înfiinţare a fondului de salvare a zonei euro poate merge la ratificare în Parlament, cu anumite condiţii.

Condiţiile stabilite de Curte se referă la expunerea financiară pe care şi-o poate asuma guvernul german faţă de fond, care nu poate depăşi plafonul de 190 miliarde euro stabilit iniţial fără aprobarea Bundestagului, camera inferioară a Parlamentului.

Curtea supremă de la Karlsruhe a avizat participarea guvernului la fondul de urgenţă de 500 miliarde euro al statelor din zona euro şi pactul de disciplină fiscală semnat de 25 de lideri europeni în prima parte a acestui an.

După citirea hotărârii, bursele europene şi moneda euro au crescut şi tranzacţiile futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York afişează de asemenea aprecieri.

Cursul euro a cunoscut un avans uşor faţă de dolar, de la 1,2857 dolari la 1,2901 dolari pe euro.

Cotaţiile internaţionale ale aurului şi petrolului sunt şi ele în creştere. Uncia de aur s-a apreciat cu 0,5%, la 1.744 dolari, iar barilul de ţiţei cu livrare în octombrie a avansat cu 0,5%, la 97,67 dolari.


 

 

×
Subiecte în articol: Germania zona euro
Parteneri
Preşedintele Iranului, găsit mort în elicopterul prăbuşit
x close