Antena 3 CNN Externe "Este o catastrofă naturală de mare amploare". Slovenia va cere ajutorul Uniunii Europene

"Este o catastrofă naturală de mare amploare". Slovenia va cere ajutorul Uniunii Europene

"Este o catastrofă naturală de mare amploare". Slovenia va cere ajutorul Uniunii Europene
Sursa foto: Foto: Intact Images
03 Feb 2014   •   09:18

Ninsorile abundente au paralizat regiuni întregi din Slovenia. Peste 120.000 de locuinţe au rămas fără curent electric şi numeroase drumuri au fost blocate, din cauza ninsorilor care afectează cea mai mare parte a ţării încă de sâmbătă, relatează AFP.

O alertă de nivel maxim a fost lansată de agenţia de meteorologie slovenă. Aceasta le-a cerut cetăţenilor să nu iasă din casă.

În regiunea Postojna, aflată la circa 40 de kilometri de Ljubljana, capitala acestei mici ţări alpine, liniile de înaltă tensiune au căzut sub greutatea gheţii sau a ninsorii, sau antrenate de copacii căzuţi. Alimentarea cu energie electrică nu a putut fi restabilită în cursul zilei din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

O linie de înaltă tensiune a căzut duminică pe autostrada care leagă Ljubljana de coasta adriatică, determinând închiderea acesteia timp de mai multe ore.

Centrul de informaţii rutiere a anunţat pe site-ul său de Internet că numeroase drumuri sunt închise în toată Slovenia din cauza liniilor de înaltă tensiune şi a copacilor căzuţi sau din cauza gheţii. Căile ferate sunt, de asemenea, blocate.

"Este o catastrofă naturală de mare amploare", a declarat premierul sloven, Alenka Bratusek, după ce a vizitat, duminică, regiunea Postojna. Bratusek a anunţat că Guvernul său va cere ajutorul Uniunii Europene, care să îi furnizeze mai multe generatoare electrice pentru a face faţă situaţiei create de penele de curent.

"Întreruperile de curent electric nu mai sunt o problemă locală, ci una naţională", a declarat ministrul Apărării, Roman Jakici. El a afirmat că armata este pregătită să intervină dacă serviciile civile au nevoie de ajutor pentru a curăţa străzile de zăpadă, gheaţă şi copaci, care le fac impracticabile.

În total, aproximativ 120.000 de locuinţe, respectiv 250.000 de persoane, au rămas fără curent electric

×
Subiecte în articol: ninsoare zapada
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close