Antena 3 CNN Externe Evreii ultra-ortodocşi bagă femeile "în ceaţă"

Evreii ultra-ortodocşi bagă femeile "în ceaţă"

Evreii ultra-ortodocşi bagă femeile "în ceaţă"
Sursa foto: Foto: mynet.co.il
09 Aug 2012   •   13:22

În mod obişnuit, ochelarii sunt un accesoriu care ne ajută. Inidiferent dacă sunt de soare sau de vedere.
O comunitate de evrei ultra conservatori, a găsit o cu totul altă utilizare, surprinzătoare pentru cei mai mulţi dintre noi.
Ochelarii cu care nu PREA vezi !
Ochelarii cu care vezi în ceaţă sunt ultima recomandare pentru evreii ultra-ortodocşi. Bărbaţii acestui cult religios recurg la această măsură pentru a evita, cât mai mult cu putinţă, contactul cu femeile.

Ochelarii care blurează imaginea îi vor ajuta pe aceştia să nu fie "oripilaţi" de apariţia unei femei, îmbrăcată inadecavat pentru principiile religiei lor.

În strădania de a-şi menţine stilul lor de viaţă conservator, ultra-ortodocşii recurg la metode de segregare.  Femeile au locurile separate în autobuz faţă de bărbaţi. Ele sunt obligate să ocupe mereu locurile din spate, în caz contrar putând stârni un adevărat val de furie asupra lor. Trotuare delimitate şi alte spaţii publice din cartierele lor sunt special amenajate pentru acest tip comuniune între cele două sexe.
Interpretarea lor a  "legii evreieşti" interzice orice contact între un bărbat şi o femeie, dacă nu sunt căsătoriţi unul cu celălalt.

Extremiştii acestui cult religios sunt atât de vehemenţi încât ei le agresează pe femeile considerate a fi indecente prin ţinuta lor vestimentară.

Comunitatea ultra-Ortodoxă din Ierusalim a organizat aşa numitele "patrule ale purităţii". Acestea vând ochelari cu lentile blurate, care permit o vedere oarecum normală la câţiva metri distanţă. Tot ce trece de "distanţa sigură" se vede în ceaţă, inclusiv femeile.

Acest tip de ochelari se vinde cu suma "modică" de şase dolari. Cei mai tentaţi de acest chilipir sunt bărbaţii care sunt nevoiţi să-şi părăsească pentru o vreme comunitatea şi vor trebui să înfrunte realitatea din lumea largă.


×
Subiecte în articol: femei
Parteneri
Incendiu puternic lângă stadionul Dinamo București
x close