Antena 3 CNN Externe Franța își va spori efectivele din Sahel pentru a sprijini logistic ofensiva împotriva Boko Haram

Franța își va spori efectivele din Sahel pentru a sprijini logistic ofensiva împotriva Boko Haram

Franța își va spori efectivele din Sahel pentru a sprijini logistic ofensiva împotriva Boko Haram
11 Mar 2015   •   22:37

Franța își va diminua efectivele militare în Republica Centrafricană pentru a-și întări dispozitivul desfășurat în Sahel, a anunțat miercuri ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, citat de AFP.

''Ne vom spori treptat efectivele din Barkhane (operațiune militară în Sahel), îl vom diminua în Sangaris (operațiune în Republica Centrafricană), pentru a ne asigura mijloacele de reacție în contextul tensiunilor din zona lacului Ciad'', a declarat ministrul într-o conferință de presă, fără a furniza detalii suplimentare.

''Nu dorim să intervenim în lupta împotriva împotriva mișcării islamiste radicale Boko Haram, ci să asigurăm susținere logistică și prin informații'', a adăugat ministrul francez.

Din august 2014, peste 3.000 de militari francezi sunt desfășurați în cadrul operațiunii Barkhane în cinci țări din regiunea sahelo-sahariană — Mauritania, Mali, Ciad, Niger și Burkina Faso—, unde sunt angrenați în lupte cu grupurile criminale islamiste care acționează indiferent de frontiere și destabilizează regiunea.

Formată în decembrie 2013, forța Sangaris, sprijinită de militari ai Uniunii Africane care au fost ulterior înlocuiți de o forță a ONU, urmează să-și reducă efectivul de la 2.000 la 1.700 de oameni. Aceasta are drept misiune stabilizarea situației în Republica Centrafricană, măcinată de violențe intercomunitare.

Armatele din Niger și Ciad derulează în prezent o vastă ofensivă terestră și aeriană în nord-estul Nigeriei împotriva Boko Haram, însă în luptele împotriva grupării islamiste extremiste sunt angrenate și forțele nigeriene și cameruneze.

×
Subiecte în articol: Franta
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close