Antena 3 CNN Externe Grecia vrea "în prelungiri". Statul elen cere amânarea perioadei pentru atingerea obiectivelor din programul de ajutor extern

Grecia vrea "în prelungiri". Statul elen cere amânarea perioadei pentru atingerea obiectivelor din programul de ajutor extern

Grecia vrea "în prelungiri". Statul elen cere amânarea perioadei pentru atingerea obiectivelor din programul de ajutor extern
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    31 Iul 2012   •   11:00

Liderii coaliţiei de guvernământ din Grecia vor solicita prelungirea perioadei programului de ajutor financiar, pentru a putea împărţi pe mai mulţi ani reducerile de cheltuieli de 11,5 miliarde euro cerute de creditorii internaţionali, a declarat o sursă guvernamentală, citată de Wall Street Journal, informează Mediafax.

Sursa guvernamentală a afirmat că Grecia va încerca să obţină o extindere cu doi ani a perioadei în care trebuie să atingă ţintele fiscale din pachetul de bailout, în timp ce va lucra la finalizarea noilor măsuri de austeritate.

Reducerile de cheltuieli şi extinderea implementării programului "vor avea loc în paralel", a spus sursa.

Reprezentanţi ai creditorilor Greciei au semnalat însă în ultima perioadă că o astfel de cerere nu va fi acceptată.

Premierul Antonis Samaras, liderul socialist Evangelos Venizelos şi şeful stângii Democratice, Fotis Kouvelis, au discutat mai mult de două ore luni, dar nu au ajuns la un acord final asupra reducerilor de cheltuieli pe care trebuie să le implementeze Atena.

Grecia este deja în întârziere cu atingerea obiectivelor din programul de ajutor financiar, după ce două runde de alegeri parlamentare anticipate au blocat reforma economiei.

Statul elen trebuie să facă economii de 11,5 miliarde de euro în 2013 şi 2014 pentru menţinerea liniilor de finanţare. Fără un aviz al reprezentanţilor creditorilor, aflaţi în misiune de evaluare la Atena, ar putea să nu primească tranşa de 31 de miliarde de euro, care ar trebui eliberată în septembrie.

Reprezentanţii FMI, UE şi BCE şi-au schimbat deja programul iniţial: au renunţat să plece la sfârşitul lunii iulie şi vor rămâne până când sunt finalizate măsurile de austeritate.

Economia, în al cincilea an de recesiune, ar urma să înrgistreze o contracţie de peste 7% în acest an, peste estimările iniţiale de 4,7% ale Comisiei Europene. Perspectivele economice mai dificile ridică semne de întrebare privind capacitatea Greciei de a ating obiectivele de reducere a îndatorării şi au amplificat temerile că ţara ar putea avea nevoie de un nou pachet de ajutor extern sau de o a doua restructurare a datoriei guvernamentale.



×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close