Antena 3 CNN Externe Japonezii predau la poliţie bani şi obiecte de valoare găsite printre resturile lăsate de tsunami

Japonezii predau la poliţie bani şi obiecte de valoare găsite printre resturile lăsate de tsunami

Japonezii predau la poliţie bani şi obiecte de valoare găsite printre resturile lăsate de tsunami
Sursa foto: Foto: AFP/Mediafax
10 Apr 2011   •   12:16

Japonezii ne mai dau o lecţie de civilizaţie, la o lună după catastrofa care i-a lovit: oamenii se înghesuie să predea la poliţie bani şi obiecte de valoare găsite printre resturile lăsate în urmă de tsunami. În alte ţări, după tragedii similare, oamenii se înghesuiau să fure din casele dărâmate sau din magazine.

Japonezii au demonstrat încă o dată că sunt unul dintre cele mai civilizate popoare din lume. Deşi au fost loviţi de un cutremur cu magnitudinea de 9 grade şi de un tsunami devastator, ei nu şi-au uitat spiritul civic. Oamenii au găsit printre ruine sute de mii de euro, seifuri cu bani şi alte obiecte de valoare. Dar, în loc să şi le însuşească, le-au predat la poliţie, ca să le fie returnate proprietarilor.

În schimb, în state precum Haiti şi Chile, care au fost lovite şi ele de cutremure, haosul a pust stăpânire pe străzi. Oamenii au început să jefuiască magazinele şi clădirile devastate şi chiar să se atace unii pe alţii.

Şi patronii unui hotel de 5 stele din Tokyo au dat dovadă de mărinimie în aceste momente. Ei au permis unui număr de 380 de sinistraţi să locuiască gratis în camerele de lux.

 În total 150.000 de oameni trăiesc încă în adăposturi pentru sinistraţi sau chiar sub cerul liber. Împăratul Akihito şi soţia sa au vizitat, în ultimele zile câteva centre pentru evacuaţi. Este un gest extrem extrem de rar  - în condiţiile în care familia imperială de la Tokyo stă de obicei departe de ochii publicului.

 


×
Subiecte în articol: japonia japonezi bani cutremur tsunami
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close