Antena 3 CNN Externe Kremlin: Mihail Hodorkovski este liber să se întoarcă în Rusia dacă doreşte

Kremlin: Mihail Hodorkovski este liber să se întoarcă în Rusia dacă doreşte

Kremlin: Mihail Hodorkovski este liber să se întoarcă în Rusia dacă doreşte
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
21 Dec 2013   •   11:37
Fostul magnat al petrolului şi critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski, care a ajuns în Germania după ce a fost graţiat de preşedintele Vladimir Putin după zece ani de închisoare, este "liber să se întoarcă în Rusia", a afirmat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kreminului, citat de AFP, conform Mediafax.
"Este liber să se întoarcă în Rusia. Absolut", a declarat Dmitri Peskov. 
El a refuzat să spună dacă i-au fost impuse condiţii la eliberare sau dacă fostul deţinut, în vârstă de 50 de ani, va fi liber să facă politică în ţara sa.
Peskov a afirmat că Hodorkovski i-a scris două scrisori lui Putin: una scurtă, oficială, şi una lungă şi mai personală. El nu a oferit alte detalii. 
Hodorkovski a ajuns vineri la Berlin, la câteva ore după ce a fost scos în cel mai mare secret din închisoarea situată în Karelia (nord-vestul Rusiei).
Cu o zi înainte, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat spre surpriza generală graţierea lui, afirmând că deţinutul a redactat o cerere în acest sens.
Într-un scurt comunicat, Hodorkovski a confirmat, vineri seara, că a făcut o cerere de graţiere către preşedintele rus "din cauza circumstanţelor familiale", dar a negat că şi-a recunoscut vinovăţia, aşa cum a afirmat Kremlinul.
Săptămânalul de opoziţie The New Times, în care Hodorkovski şi-a povestit viaţa în închisoare, a afirmat că fostul magnat a sunat în redacţia sa pentru a mulţumi pentru sprijin.
"Cel mai important acum este Libertatea, Libertatea, Libertatea", a declarat el, citat de publicaţie.
"Vă sunt recunoscător tuturor celor care m-aţi susţinut în tot acest timp", a declarat el. "Mai rămân multe de făcut, eliberarea ostaticilor care sunt în continuare în închisoare şi mai ales a lui Platon Lebedev", asociatul lui, condamnat alături de el, a adăugat Hodorkovski. 
 

×
Parteneri
Câți bani vor primi românii în plus, în mână, după majorarea salariului minim
x close