Antena 3 CNN Externe Încă un monument istoric de valoare inestimabilă a fost distrus de ISIS

Încă un monument istoric de valoare inestimabilă a fost distrus de ISIS

Încă un monument istoric de valoare inestimabilă a fost distrus de ISIS
22 Iun 2017   •   07:16

Militanţi ai Statului Islamic au aruncat în aer miercuri moscheea al-Nuri din Mosul, unde liderul islamist Abu Bakr al-Baghdadi a apărut ultima oară în public şi şi-a proclamat califatul, în 2014, transmit agenţiile de presă internaţionale, citând surse guvernamentale irakiene.

Marea moschee, faimoasă pentru minaretul său înclinat, numit al-Hadba (Cocoşatul), data din secolul al XII-lea.

Distrugerea a fost pusă pe seama Statului Islamic de armata irakiană, care afirmă că trupele guvernamentale ajunseseră la 50 de metri de moschee. "Bandele teroriste ale Daesh (Statul Islamic) au comis o nouă crimă istorică, aruncând în aer moscheea al-Nuri şi minaretul istoric al-Hadba al acesteia", arată un comunicat al militarilor irakieni, citat de Reuters.

Luptătorii jihadişti au acuzat însă aviaţia coaliţiei internaţionale conduse de SUA că a lovit moscheea. Un purtător de cuvânt al coaliţiei a dezminţit afirmaţia.

Combatanţii islamişti sunt în prezent izolaţi într-o zonă restrânsă, dar dens populată din Mosul, după o ofensivă a armatei irakiene începută în octombrie anul trecut. Surse militare irakiene şi americane afirmă că al-Baghdadi a părăsit oraşul şi se ascunde în apropierea frontierei dintre Irak şi Siria.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close