Antena 3 CNN Externe O pagină de istorie a fost scrisă azi la Vatican. Demisia Papei Benedict al XVI-lea a intrat în vigoare

O pagină de istorie a fost scrisă azi la Vatican. Demisia Papei Benedict al XVI-lea a intrat în vigoare

O pagină de istorie a fost scrisă azi la Vatican. Demisia Papei Benedict al XVI-lea a intrat în vigoare
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
28 Feb 2013   •   21:16

Pentru prima dată în 600 de ani, un succesor al Sfântului Petru a renunţat la funcţie.  Demisia Papei Benedict al XVI-lea a intrat în vigoare joi la ora 20.00 (21.00, ora României), informează AFP.
   
După opt ani de pontificat, Benedict al XVI-lea a încetat să mai fie papă la ora 20.00 (21.00, ora României).

Papa Benedict a apărut, joi seara, pentru ultima dată în public, la Castelul Gandolfo, salutând miile de credincioşi veniţi să îl întâmpine, cărora le-a spus că nu mai este Suveran Pontif şi că începe "ultima etapă a pelerinajului în această lume".
  
Un elicopter l-a preluat pe Papa Benedict de la Vatican şi l-a dus la reşedinţa de vacanţă a Papilor de la Castel Gandolfo.

Clopotele bisericilor din Roma şi cele ale Basilicii Sfântul Petru au fost trase pentru a marca plecarea Papei Benedict.

Papa Benedict va locui aproximativ două luni la Castel Gandolfo, după care va reveni la Vatican şi va sta într-o mânăstire.

"Supunere necondiţionată" pentru viitorul Papă

În cadrul unei intervenţii neprogramate în faţa cardinalilor la Vatican, Benedict al XVI-lea l-a asigurat, joi, pe viitorul Papă de "respectul şi supunerea sa necondiţionată".

Papa i-a îndemnat pe cardinali să fie "o orchestră" în care "diversitatea să concureze în armonia" realităţii mai elevate a Bisericii. Apoi şi-a exprimat mulţumirile pentru "proximitatea", "sfaturile" şi "marele ajutor" care i-au fost acordate. El i-a invitat să fie "supuşi" Sfântului Spirit.

Aşezaţi pe fotolii în faţa sa, cardinalii aveau figuri grave, relatează AFP. Ei s-au ridicat mai apoi pentru a merge să-l salute. Câţiva cardinali erau încovoiaţi din cauza vârstei sau în scaune cu rotile.


Mulţi plângeau sau erau pe punctul de-a o face, sărutând inelul Papei, strângându-i mâinele şi schimbând câteva cuvinte cu el.















 




×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close