Antena 3 CNN Externe ONU: Ocupaţia israeliană sufocă economia palestiniană

ONU: Ocupaţia israeliană sufocă economia palestiniană

ONU: Ocupaţia israeliană sufocă economia palestiniană
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    04 Sep 2014   •   11:03

Politicile restrictive ale Israelului sufocă creşterea economică în teritoriile palestiniene şi lăsă din ce în ce mai mulţi oameni fără bani şi hrană suficiente, consideră experţii ONU, potrivit Agerpres.

Într-un raport publicat miercuri, la Geneva, în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), ONU precizează că economia în Fâşia Gaza şi Cisiordania ar putea fi revitalizată dacă Israelul încetează blocarea tranzacţiilor financiare şi a deplasării persoanelor şi produselor.

Guvernul israelian a argumentat însă că astfel de măsuri sunt necesare pentru a proteja securitatea statului.

Potrivit UNCTAD, „chiar înainte de cele mai recente operaţiuni militare, economia locală din Gaza s-a aflat într-o stare de totală prăbuşire, în principal din cauza impactului acumulat în urma unei blocade de şapte ani şi a două operaţiuni militare israeliene devastatoare, în noiembrie 2012 şi decembrie 2008”.

Creşterea Produsului Intern Brut (PIB) în teritoriile palestiniene s-a redus de la 5,9% în 2012 la 1,5 % în 2013, potrivit raportului.

Economia s-a dezvoltat mai lent decât rata de creştere a populaţiei anul trecut, rezultatul fiind scăderea venitului pe cap de locuitor.

În acelaşi timp, rata şomajului a crescut la 36% în Gaza şi la 22% în Cisiordania.

UNCTAD a criticat politica Israelului de negare a accesului la resurse naturale în Cisiordania, din care peste 60% se află sub controlul deplin al Israelului conform Acordului de la Oslo, din 1995.

×
Subiecte în articol: Fasia Gaza Israel geneva
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close