Antena 3 CNN Externe Producţia de petrol din Rusia atinge cote RECORD şi sfidează sancţiunile internaţionale

Producţia de petrol din Rusia atinge cote RECORD şi sfidează sancţiunile internaţionale

Producţia de petrol din Rusia atinge cote RECORD şi sfidează sancţiunile internaţionale
Sursa foto: Foto: foreignpolicyblogs.com
02 Ian 2015   •   14:43
Producţia de petrol a Rusiei a atins în decembrie un nivel record post-sovietic, arătând că cea mai importantă sursă de venituri a ţării nu a fost până acum afectată de sancţiunile americane şi europene sau de prăbuşirea preţurilor ţiţeiului, transmite Bloomberg.
Rusia a produs luna trecută 10,667 milioane de barili de petrol pe zi, în creştere cu 0,3%, potrivit datelor preliminare publicate vineri de Ministerul Energiei. Datele se referă la ţiţei şi condensat, un petrol ultra uşor din care se produc carburanţii de calitate ridicată.
În 2014, producţia medie de petrol a urcat cu 0,7%, la 10,58 milioane de barili pe zi, de asemenea un record post-sovietic.
Creşterea a fost susţinută de activitatea unor producători privaţi.
Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus Rusiei sancţiuni, anul trecut, ca reacţie la anexarea Crimeei şi susţinerea de către autorităţile ruse a separatiştilor din estul Ucrainei.
Măsurile includ şi interzicerea exporturilor în Rusia a unor echipamente şi tehnologii destinate sectorului energiei.
Rusia obţine circa jumătate din venituri din industria petrolului şi gazelor.
Recordul anterior al producţiei de petrol, de 10,64 milioane de barili pe zi, a fost înregistrat în octombrie. Producţia Rusiei a atins un record al erei sovietice de 11,4 milioane de barili de petrol pe zi în 1087, potrivit datelor grupului BP.
Cotaţia petrolului Brent, folosită la stabilirea preţurilor pentru circa jumătate din petrolul mondial, inclusiv al principalului tip de petrol rusesc, Urals, a scăzut vineri, la Londra, cu 0,2%, la 57,19 dolari pe baril. Preţul maxim al petrolului Brent în 2014 a fost de 115,71 dolari pe baril.
Economia Rusiei se îndreaptă spre recesiune, pe fondul scăderii preţurilor petrolului, iar pentru 2015 este anticipat un declin de 0,5% al producţiei de ţiţei a ţării, la 525 milioane de tone, potrivit estimărilor Ministerului Energiei. 
Agenţia Internaţională pentru Energie se aşteaptă ca producţia de petrol a Rusiei să scadă cu 1% în acest an.
Producţia de gaze naturale a Rusiei a scăzut în 2014 cu 4%, la 640,237 miliarde de metri cubi. Producţia Gazprom a coborât cu 9%, la un minim istoric de 432 de miliarde de metri cubi, din cauza disputei referitoare la preţuri cu Ucraina, al doilea mare client al grupului după Germania.
Preţurile petrolului au scăzut cu până la 49% în 2014, cel mai amplu declin anual după criza financiară din 2008, pe fondul cererii scăzute la nivel mondial şi al concurenţei dintre producătorii americani şi cei din OPEC pentru cotă de piaţă.
 

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close