Antena 3 CNN Externe Proteste de AMPLOARE în Polonia. ZECI DE MII de oameni au ieşit să ceară demisia guvernului

Proteste de AMPLOARE în Polonia. ZECI DE MII de oameni au ieşit să ceară demisia guvernului

Proteste de AMPLOARE în Polonia. ZECI DE MII de oameni au ieşit să ceară demisia guvernului
Sursa foto: Foto: news.yahoo.com
14 Sep 2013   •   14:13
Zeci de mii de sindicalişti au sosit sâmbătă dimineaţa la Varşovia, pentru a manifesta împotriva guvernului liberal al lui Donald Tusk, în scădere în sondajele de opinie şi care dispune de o majoritate extrem de fragilă în parlament, într-un moment când economia poloneză bate pasul pe loc, informează AFP, conform Agerpres.
 
'Vrem retragerea lui Donald Tusk. Acesta este singurul mod de a schimba politica socială în Polonia', a declarat Marek Lewandowski, purtătorul de cuvânt al Solidarităţii, unul dintre cele trei sindicate care organizează manifestaţia. 
 
După cum a precizat Lewandowski, protestatarii doresc între altele pensionarea la 65 de ani, nu la 67, cum prevede reforma iniţiată de guvern. 'Dorim o mai bună politică socială şi garanţii pentru salariaţi', a spus acesta. 
 
Sute de autocare ce transportă manifestanţi au început să sosească la Varşovia din toate regiunile Poloniei, inclusiv din Silezia, cu minerii şi siderurgiştii săi, dar şi din Gdansk, bastionul Solidarităţii, cu muncitori de la şantierele navale. 
 
Potrivit estimărilor lui Lewandowski, vor participa circa 100.000 de manifestanţi. 
 
Manifestaţia de sâmbătă constituie punctul culminant al celor patru zile de proteste organizate la Varşovia. O primă manifestaţie a reunit, miercuri, între 15.000 şi 23.000 de oameni, potrivit observatorilor şi organizatorilor. 
 
Protestatarii cer, pe lângă reducerea vârstei de pensionare, şi o majorare a salariului minim. De asemenea, ei denunţă caracterul precar al locurilor de muncă şi o recentă lege care autorizează un timp de muncă extensibil, acuzându-l pe şeful guvernului, aflat la putere din 2007, că nu ţine cont de revendicările lor. 
 
Polonia, cu 38 de milioane de locuitori, puternică economie a Europei Centrale, a înregistrat o creştere constantă după ieşirea din comunism, în urmă cu 20 de ani, însă a intrat în recesiune în primul trimestru al acestui an. În trimestrul doi, Produsul Intern Brut /PIB/ al Poloniei a crescut cu 0,4% comparativ cu trimestrul întâi. 
 
Potrivit Fondului Monetar Internaţional /FMI/, creşterea economică a Poloniei va fi de 1,2% în acest an şi de 2,2% în 2014.
 

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close