Antena 3 CNN Externe Ruşii vor să schimbe vremea: Au creat un nor artificial ca să studieze procesele meteorologice (VIDEO)

Ruşii vor să schimbe vremea: Au creat un nor artificial ca să studieze procesele meteorologice (VIDEO)

Ruşii vor să schimbe vremea: Au creat un nor artificial ca să studieze procesele meteorologice (VIDEO)
Sursa foto: Foto: danrumney.co.uk
28 Aug 2010   •   11:35

Cercetătorii ruşi au creat un nor artificial, pentru a studia mai bine procesele meteorologice. Specialiştii spun că astfel vor putea controla fenomenele naturale şi vor putea să evite dezastrele.

Specialiştii ruşi sunt cu un pas mai aproape de a reuşi să schimbe starea vremii. O dovedeşte recentul lor succes: crearea în laborator a unui nor artificial.

Astfel de studii se desfăşoară de mai bine de 50 de ani. Specialiştii examinează însă acum modul în care un nor artificial se comportă pe cer, în speranţa că pe viitor acesta va putea să prevină producerea unor catastrofe naturale.

Norul, care poate fi creat în laborator în doar 40 de minute, poate fi utilizat pentru prevenirea ploilor, atunci când e înorat, sau invers, pentru producerea de precipitaţii, în caz de nevoie.

Potrivit studiilor, cel mai eficient mod de a "aduce ploaia" este folosirea unui reactiv pe bază de sare. Tehnologia în cauză a trecut de mai multe teste şi după câteva succese obţinute, oamenii de ştiinţă au acum în plan proiecte şi mai ambiţioase.

"Ceea ce se întâmplă acum cu vremea este anormal. De aceea, sarcina pe termen lung este să stabilizăm clima. Deocamdată, încălzirea globală progresează. Nivelul apelor din oceane creşte, gheţarii se topesc. De aceea, trebuie să fim pregătiţi să facem faţă acestor procese", spun cercetătorii.

În prezent, aşa numita "manipulare atmosferică" este folosită pentru a alunga norii în zilele de sărbătoare naţională, aşa cum a fost parada de 9 mai.

Antena 3

 

×
Subiecte în articol: rusi cercetatori fenomene meteo
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close