Antena 3 CNN Externe Statul Islamic: Eurodeputații cer eforturi europene și internaționale sporite pentru a stopa asasinatele

Statul Islamic: Eurodeputații cer eforturi europene și internaționale sporite pentru a stopa asasinatele

Statul Islamic: Eurodeputații cer eforturi europene și internaționale sporite pentru a stopa asasinatele
18 Sep 2014   •   22:49

Asasinarea jurnaliștilor James Foley și Steven Sotloff și a lucrătorului umanitar David Haines de către gruparea Statul Islamic (SI) au fost condamnate de Parlamentul European, într-o rezoluție votată joi, la Strasbourg, relatează AGERPRES.
UE trebuie să își folosească toate instrumentele pentru a ajuta autoritățile din Irak să combată Statul Islamic, inclusiv prin asistență militară adecvată, au spus eurodeputații, cerând comunității internaționale să taie resursele grupării și subliniind că în Siria conflictul poate fi soluționat doar politic.

Crearea și extinderea 'califatului islamic', precum și activitățile altor grupuri extremiste în Irak și Siria reprezintă amenințări directe la securitatea țărilor europene, au spus eurodeputații, care au accentuat că pe termen lung doar o soluție politică la conflictul din Siria ar putea ajuta la neutralizarea amenințării SI.

Vinovații de atacurile asupra unor ținte civile, de execuțiile și de violențele sexuale din Irak și Siria trebuie să fie pedepsiți, au subliniat membrii PE, precizând că atacarea civililor pe motive etnice, politice, religioase sau de gen reprezintă o crimă împotriva umanității.

Pentru a opri fluxul de resurse materiale și financiare către SI, eurodeputații cer o aplicare mai eficientă a embargoului ONU și a măsurii de înghețare a bunurilor. UE trebuie să aplice sancțiuni și comercianților de petrol din zonele controlate de SI și să taie fluxurile financiare care permit grupării jihadiste să facă afaceri și să utilizeze paradisuri fiscale.

Textul PE salută eforturile SUA de a organiza o coaliție internațională împotriva SI, precum și decizia Ligii Arabe de a coopera cu comunitatea internațională în confruntarea cu militanții din Siria și Irak.



×
Subiecte în articol: statul islamic
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close