Antena 3 CNN Externe SUA critică includerea mişcării Fraţii Musulmani pe lista organizaţiilor teroriste

SUA critică includerea mişcării Fraţii Musulmani pe lista organizaţiilor teroriste

SUA critică includerea mişcării Fraţii Musulmani pe lista organizaţiilor teroriste
de M.T.    |    27 Dec 2013   •   09:34

Statele Unite au criticat includerea mişcării Fraţii Musulmani pe lista organizaţiilor teroriste de către guvernul egiptean, informează AFP, citată de Mediafax.

Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, „şi-a exprimat preocuparea faţă de desemnarea ca terorişti a membrilor mişcării Fraţii Musulmani, pe 25 decembrie, de către Guvernul interimar egiptean”, se arată într-un comunicat semnat de purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

Kerry a criticat decizia într-o conversaţie telefonică purtată joi cu ministrul egiptean de Externe, Nabil Fahmy.

Egiptul a declarat „organizaţie teroristă” confreria din care provine fostul preşedinte Mohamed Morsi, după ce i-a imputat responsabilitatea atentatului sângeros comis marţi împotriva cartierului general al poliţiei de la Mansoura.

Guvernul de Cairo nu a luat în seamă faptul că Fraţii Musulmani au condamnat „cu fermitate” atacul şi că acesta a fost revendicat de către o mişcare jihadistă.
   
În conversaţia cu Fahmy, Kerry a condamnat „atrocele atentat terorist cu bombă” de la Mansoura, iar cei doi au convenit că „violenţa nu are ce căuta în Egipt, o ţară al cărei popor merită pace şi linşte”.

De asemenea, Kerry a „insistat asupra necesităţii unui proces politic care să includă cel mai mare număr de participanţi de pe eşicherul politic şi care să respecte drepturile fundamentale ale tuturor egiptenilor, în vederea unei schimbări democratice”.

Departamentul de Stat a denunţat deja, luni, o atmosferă tot mai opusă libertăţii în Egipt, la o zi după condamnarea a trei activişti laici care au participat la o acţiune împotriva unei legi controversate care limitează dreptul de a manifesta.

Washingtonul cere de mai multe luni autorităţilor de la Cairo revenirea la un regim democratic, odată cu referendumul privind adoptarea unei noi Constituţii, programat pe 14 şi 15 ianuarie.

Statele Unite condamnă totodată, în mod regulat, de şase luni, situaţia în domeniul securităţii şi reprimarea susţinătorilor fostului preşedinte islamist Morsi, destituit de către armată.

La sfârşitul lunii octombrie, Washingtonul a blocat o parte din ajutorul anual în valoare de 1,55 de miliarde de dolari, dintre care 1,3 miliarde sunt destinate armatei.

Cu toate acestea, americanii nu au vorbit în niciun moment despre o „lovitură de stat” în Egipt, iar Kerry a declarat, în august, că armata l-a îndepărtat de la putere pentru a „salva democraţia”.

Mai mult decât atât, oficialul american i-a acuzat pe membrii mişcării Fraţii Musulmani că au „furat” revoluţia din 2011.

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close