Antena 3 CNN Externe Tokyo. Apa de la robinet, periculoasă pentru copii. Nivel dublu de iod radioactiv

Tokyo. Apa de la robinet, periculoasă pentru copii. Nivel dublu de iod radioactiv

Tokyo. Apa de la robinet, periculoasă pentru copii. Nivel dublu de iod radioactiv
Sursa foto: Foto: a1.ro
23 Mar 2011   •   10:05

Apa de la robinet din Tokyo a devenit periculoasă pentru prepararea hranei bebeluşilor, după ce nivelul de iod radioactiv a depăşit limita legală, fiind acum dublu, avertizează AFP. Drept urmare, autorităţile au cerut populaţiei, miercuri, să nu mai folosească apa de la robinet pentru mâncarea celor mici, chiar dacă o fierb înainte.

Limita de iod radioactiv care se găseşte, în mod curent, în apa potabilă a fost fixată de autorităţile nipone la 100 becquerel pe kilogram pentru bebeluşi. Acum, un oficial din Guvernul metropolitan al oraşului Tokyo a declarat că a descoperit o concentraţie de iod de 210 becquerel pe kilogram în mostre prelevate din apa curentă.

Tokyo, o metropolă unde locuiesc 35 de milioane de persoane, este situată la 250 de kilometri sud-vest de centrala nucleară Fukushima.

Concentraţiile depăşite de iod radioactiv nu vizează numai apa de la robinet, ci şi unele alimente. Premierul japonez Naoto Kan a cerut populaţiei, miercuri, să nu consume legume în care a fost detectat un nivel anormal de radioactivitate, în special spanacul, brocoli, varza şi conopida. De asemenea, lapte crud contaminat a fost descoperit în prefectura Ibaraki.

Specialiştii atenţionează că, dacă o persoană consumă zilnic câte 100 de grame din legumele cele mai contaminate timp de zece zile, aceasta ar echivala cu jumătate din radiaţiile la care este expusă o persoană pe durata unui an.

×
Subiecte în articol: legume
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close