Antena 3 CNN Externe UE ar putea întrerupe finanţarea pentru băncile publice ruseşti, ca sancţiune pentru sprijinirea separatiştilor din Ucraina

UE ar putea întrerupe finanţarea pentru băncile publice ruseşti, ca sancţiune pentru sprijinirea separatiştilor din Ucraina

UE ar putea întrerupe finanţarea pentru băncile publice ruseşti, ca sancţiune pentru sprijinirea separatiştilor din Ucraina
Sursa foto: Foto: Intact Images
24 Iul 2014   •   14:29

Uniunea Europeană vrea să întrerupă finanţarea pentru băncile publice ruseşti. Măsura se numără printre sancţiunile pe care UE urmează să le adopte cu scopul de a pedepsi Moscova pentru sprijinirea separatiştilor din estul Ucrainei, informează Financial Times, citat de AFP.

Miniştrii Afacerilor Externe din cele 28 de state UE au mandatat marţi Comisia Europeană să finalizeze un document privind eventuale sancţiuni menite să vizeze mai multe sectoare ale economiei ruse. Documentul a fost transmis miercuri seară statelor membre.

Ambasadorii trebuie să decidă joi sancţiuni privind personalităţile şi entităţile vizate de o interdicţie de călătorie în UE şi de blocarea averilor. Ei trebuie să adauge noi nume pe listă, care include deja peste 70.

Sectoarele menţionate în documentul privind sancţiunile economice sunt accesul pe pieţele financiare, apărarea, bunurile ce pot fi folosite atât în scopuri civile, cât şi militare, tehnologiile de vârf, în special în domeniul energiei.

Cel mai afectat sector ar fi cel financiar. Comisia are în vedere să interzică oricărei persoane din UE să investească în datoria, acţiunile şi instrumentele financiare similare emise de instituţii financiare ruse deţinute în proporţie de peste 50 la sută de stat.

Documentul propune de asemenea interdicţia de a exporta "tehnologii sensibile", în special în sectorul energetic, strategic pentru economia rusă. Conform FT, trei tipuri de echipamente furnizate de europeni ar fi vizate: cele pentru forajul în ape adânci, explorarea în Arctic şi extracţia gazelor de şist.

Mai este luat în considerare şi un embargo asupra vânzărilor de arme, deşi exporturile europene în Rusia sunt de zece ori mai reduse decât cele ale Rusiei în state UE.



×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close