Antena 3 CNN Externe Un jurnalist grec a fost arestat pentru dezvăluirea celor mai mari evazionişti ai ţării

Un jurnalist grec a fost arestat pentru dezvăluirea celor mai mari evazionişti ai ţării

Un jurnalist grec a fost arestat pentru dezvăluirea celor mai mari evazionişti ai ţării
29 Oct 2012   •   14:44

Poliţia din Grecia l-a arestat pe unul dintre cei mai importanţi jurnalişti din ţară, după ce ziarul pe care-l deţine, HotDoc, a pubicat aşa numita "Listă Lagarde", care conţine identitatea a peste 2000 de greci, cu sume mari de bani ascunse în băncile din Elveţia.

Kostas Vaxevanis, proprietarul şi unul dintre editorii HotDoc, a fost arestat, ieri, în timpul unui interviu live, acordat unui post de radio din Atena.
"Au intrat chiar acum la mine în casă cu un procuror. Mă vor aresta! Daţi informaţia asta mai departe", a spus Vaxevanis precipitat.

El va fi adus azi la tribunal pentru a răspunde acuzaţiilor de violare a intimităţii, prin publicarea acelor nume.
"În loc să-i aresteze pe evazionişti şi pe miniştrii care i-au acoperit atâta vreme, ei vor să aresteze adevărul şi libertatea presei", spunea Vaxevanis în interviu.

Conform listei publicată, purtătorul de cuvânt al Parlamentului elen, câţiva angajaţi ai Ministerului de Finanţe şi oameni de afaceri influenţi deţin conturi foarte consistente la bănci elveţiene.
Articolul din HotDoc dezvăluie lista fostului ministru francez de finanţe, Christine Lagarde, care conţinea identitatea celor cu sume mari de bani, asunse în conturile din Ţara Cantoanelor.
Lagarde a furnizat acest document autorităţilor de la Atena încă din 2010.

Conform informaţiilor, unii dintre grecii incriminaţi au fonduri de peste 500 de milioane de euro.

Fostul premier grec, George Papandreou, a negat acuzaţiile conform cărora ar fi fost la curent cu aceste date.
Fostul ministru de finanţe, George Papaconstantinou, a spus că a cerut organelor specializate de cercetare a fraudelor să investigheze 20 de cetăţeni greci, cu depozite largi într-o bancă din Geneva. El a precizat că un consilier juridic l-a sfătuit să nu facă acest lucru, deoarece informaţiile furnizate de Lagarde sunt considerate confidenţiale, iar banca  respectivă poate cere daune greu de suportat.

×
Subiecte în articol: Christine Lagarde Grecia atena
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close