Antena 3 CNN Externe Iulia Timoşenko a fost eliberată. "Dictatura s-a PRĂBUŞIT! Voi candida la alegerile prezidenţiale din mai!"

Iulia Timoşenko a fost eliberată. "Dictatura s-a PRĂBUŞIT! Voi candida la alegerile prezidenţiale din mai!"

Iulia Timoşenko a fost eliberată. "Dictatura s-a PRĂBUŞIT! Voi candida la alegerile prezidenţiale din mai!"
Sursa foto: Foto: Youtube
22 Feb 2014   •   21:03
UPDATE 22.00 - Iulia Timoşenko a asigurat sâmbătă, după ce a fost eliberată, că Ucraina va deveni "în timpul apropiat" membră a Uniunii Europene.

"Sunt sigură că Ucraina va intra în timpul apropiat în Uniunea Europeană şi acest fapt va schimba totul", a afirmat Timoşenko sâmbătă seara, la Kiev.

UPDATE 21.00 -
Iulia Timoşenko, eliberată sâmbătă, la Harkov, depune flori la un memorial de pe strada Gruşevski din Kiev, în drum către Piaţa Independenţei, situată în apropiere, unde se va adresa mulţimii, potrivit Interfax Ukraine, relatează BBC News online. Timoşenko a coborât de la bordul avionului, cu care a sosit de la Harkov, pe aeroportul Juliani din Kiev.

Ea se îndreaptă către Piaţa Independenţei, la marginea căreia au fost depuse sute de flori şi lumânări, în memoria celor aproape 80 de persoane ucise în confruntările violente care au avut loc în cursul săptămânii în capitala ucraineană.

UPDATE 19:15 - "Dictatura s-a prăbuşit" în Ucraina, şi-a exprimat satisfacţia opozanta Iulia Timoşenko, un fost premier ucrainean, în prima declaraţie după ce a fost eliberată postată pe site-ul partidului său, relatează AFP, conform Mediafax.
"Dictatura a căzut nu cu ajutorul politicienilor şi diplomaţilor, ci mulţumită oamenilor care au ieşit în stradă, care au reuşit să-şi protejeze familiile şi ţara", a declarat ea.

De asemenea, Iulia Timoşenko a explicat că va candida la alegerile prezidenţiale organizate în luna mai.

--------------------

UPDATE 17:50 -
Iulia Timoşenko a fost văzută ieşind din penitenciarul spitalului în care era ţinută, într-un scaun cu rotile. Conform Reuters, Timoşenko s-a urcat într-o maşină de teren neagră şi a plecat fără a face declaraţii.

Un apropiat al Iuliei Timoşenko a declarat, pentru AFP, că aceasta se îndreaptă spre Piaţa Maidan, din centrul Kievului.


Coafată în stilul său tradiţional, Timoşenko le-a făcut cu mâna din maşină jurnaliştilor şi susţinătorilor său care o aşteptau în faţa spitalului închisorii unde primea îngrijiri medicale pentru o hernie de disc. Ea va lua avionul pentru a merge la Kiev, în Maidan, a anunţat aliatul său Arseni Iaţeniuk.

--------------------

UPDATE 16:01 - Informaţiile iniţiale, care anunţau eliberarea din închisoare a lui Timoşenko, au fost clarificate de purtătoarea de cuvânt a acesteia, Nataşa Lisova, care a precizat că decizia parlamentară stipulează că ea trebuie eliberată imediat. 
Un jurnalist de la serviciul în limba rusă al BBC a scris pe Twitter că numeroase persoane s-au adunat în faţa spitalului din Harkov unde se află Iulia Timoşenko pentru a aşteptat eliberarea ei. Informaţii neoficiale susţin că acest lucru se va întâmpla peste cel puţin două ore, precizează el.  
Iulia Timoşenko, aflată în închisoare din 2011, este un opozant feroce al preşedintelui Viktor Ianukovici. 
Ea a fost condamnată în 2011 la şapte ani de închisoare pentru că a semnat în calitate de şef al Guvernului un acord pe tema gazelor cu Rusia ale cărui condiţii au fost descrise drept prejudicioase pentru ţara sa.
Ea este suspectată, de asemenea, de complicitate la uciderea la comandă unui deputat, acuzaţii pe care le respinge în bloc denunţând o răzbunare a puterii ce urmăreşte să o înlăture de pe scena politică. 

--------------------

Iulia Timoşenko a fost eliberată, în urma votului Parlamentului, cu 322 voturi din 450.  
 
Parlamentul ucrainean a adoptat sâmbătă o rezoluţie pentru eliberarea "imediată" a opozantei încarcerate Iulia Timoşenko, relatează AFP, conform Mediafax.
Textul, care a fost adoptat cu 322 de voturi, "prevede eliberarea imediată a Iuliei Timoşenko, pe baza unei decizii a Curţii Supreme", a declarat pentru AFP deputatul Viktor Şveţ, juristul partidului Batkivşcina, din care face parte opozanta încarcerată.
 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close