Antena 3 CNN Life Oameni "Roxynel", prima femeie din România care a ajuns SINGURĂ, pe motocicletă, în cel mai nordic punct al Europei, Nordkapp

"Roxynel", prima femeie din România care a ajuns SINGURĂ, pe motocicletă, în cel mai nordic punct al Europei, Nordkapp

"Roxynel", prima femeie din România care a ajuns SINGURĂ, pe motocicletă, în cel mai nordic punct al Europei, Nordkapp
12 Noi 2014   •   16:31
20.000 de km, 10 săptamâni şi o motocicletă hai-hui prin Europa. Nu sunt datele cu care se poate lăuda orice femeie. Poate numai Roxana M., Petit sau Roxynel, aşa cum îi spun cunoscuţii.

"Totul a inceput cu pasiunea pentru viteza, avand in vedere ca proveneam dintr-o lume a curselor de masini. Dorinta de a descoperi
ceva nou m-a condus spre motociclism.

Desi am inceput cu stunt-ul am trecut cu usurinta de la o etapa la alta- stunt, circuit, enduro pana am descoperit placerea plimbarilor lungi si bucuria regasita din imbinarea a doua hobby-uri motociclismul si calatoriile.
Chiar daca a inceput ca o pasiune a devenit un stil de viata, o parte din mine
", ne-a povestit ea.

Tânăra bucureşteancă de 30 de ani este o fire modestă, iar anul acesta a devenit prima femeie din România care s-a încumetat să plece într-o călătorie solitară pe două roţi, spre cel mai nordic punct al Europei, Nordkapp, din Norvegia.

Fiind deja o bună cunoscătoare a motocicletelor, ea a ales pentru această aventură o Honda Hornet 600 "naked", pentru un traseu de aproape 20.000 de km.

Deşi iniţial, echipa trebuia să fie formată din trei motociclişti, divergenţele de opinie şi animozităţile create până la start au determinat-o pe Roxana să-şi ia "lumea-n cap" şi să plece singură.

Ea a plecat la 3 august 2014 din Bucureşti, a ieşit din ţară prin punctul de trecere a frontierei din Oradea, a străbătut Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia, unde din păcate, după peste 4000 de km parcurşi fără probleme majore, schimbătorul cutiei de viteze al motocicletei a cedat.

Aflată într-un moment de cumpănă, eroina noastră nu a cedat şi a apelat la ajutorul localnicilor, care i-au remediat provizoriu defecţiunea mecanică. Lucrarea de improvizaţie trebuia să reziste până la un atelier din Sankt Petersburg (Rusia), acolo unde o aşteptau membrii unei comunităţi moto, înfrăţită cu Hells Angels din România.

La ieşire din Estonia, din cauza birocraţiei stufoase, a trebuit să aştepte mai mult de trei ore pentru a primi toate avizele şi permisele care-i garantau dreptul să pună cele două roţi pe pământ rusesc.
Ajunsă la "check-pointul" din Sankt Petersburg, Roxynel a trebuit să se confrunte cu traficul infernal din Rusia, fără GPS (hărţile europene nu pot stabili contactul cu sateliţii situaţi deasupra Rusiei).

De aici, ea şi-a continuat periplul şi a plecat spre graniţa cu Finlanda, unde a intrat pe făşia de uscat din nordul extrem rus. A poposit la Helsinki şi s-a îndreptat spre Ţara lui Moş Crăciun, din regiunea Rovaniemi.

A plecat apoi spre destinaţia finală, Nordkapp, cel mai nordic punct al continentului european. Până să ajungă aici, extenuarea, altitudinea şi alte câteva probleme personale, despre care Roxana nu a dorit să intre în detalii, şi-au spus până la urmă cuvântul. Ea a căzut efectiv din picioare când mai avea aproape 100 de km până la sosirea în locul mult râvnit, considerat de mulţi, pe bună dreptate, drept capătul lumii.

A reuşit să se odihnească câteva ore, a strâns din dinţi şi ajuns acolo unde şi-a dorit.

Fericită că şi-a atins scopul, dar nu foarte entuziasmată de peisajul găsit la Nordkapp, a continuat să colinde Norvegia, unde pe lângă fiordurile minunate, a întâlnit o familie de australieni (mamă, tată, fiu de 18 ani), care îşi vânduse toată averea de acasă şi plecase cu motocicletele într-un tur al lumii.

Tot aici, în Norvegia, Roxana a luat singura amendă din această călătorie, în valoare de 2900 de coroane (aproximativ 1900 lei). Ea a
fost taxată pentru că circula cu o viteză de 63km/h, pe o porţiune de drum în care limita era 50 km/h.

Din Ţara Fiordurilor, Roxynel a parcurs drumurile din Suedia, Danemarca, Germania, a făcut un mic ocol prin Olanda şi Belgia, a trecut prin
Luxemburg, Franţa, Elveţia, Lichtenstein şi Austria, apoi a revenit în Germania, unde s-a oprit pentru a participa la OktoberFest.

După o halbă de bere savurată (sau mai multe), ea s-a pus înapoi pe şa, a traversat Austria spre Slovacia, a intrat în Ungaria şi apoi a revenit în ţara natală.
Acasă, în Bucureşti, ea a ajuns în ziua de 14 octombrie, după 10 săptămâni de aventură pe două roţi, fiind acum mândră că a reuşit singură să ducă la bun sfârşit acest traseu dificil chiar şi pentru un motociclist cu ştate vechi.

Să nu credeţi că aceasta este singura aventură a Roxanei. Anul trecut a făcut un lucru şi mai nebunesc.
În 2013, ea a parcurs 11.000 de km şi a făcut turul Angliei şi al Scoţiei. Ajunsă aici, nu putea să nu încerce celebrul circuit stradal "Isle of Man", considerat extrem de dificil chiar şi de profesioniştii din Moto GP.
 
N.R. Foto arhiva personala

×
Subiecte în articol: motociclete
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close