Antena 3 CNN Actualitate Brânza topită, o boală gustoasă! Conţine nu mai puţin de treisprezece E-uri

Brânza topită, o boală gustoasă! Conţine nu mai puţin de treisprezece E-uri

Brânza topită, o boală gustoasă! Conţine nu mai puţin de treisprezece E-uri
Sursa foto: Foto: egotvonline.com
de S.T.    |    29 Mar 2012   •   21:24

Brânza topită, pe cât e de gustoasă, pe atât e de periculoasă pentru sănătate. Un studiu făcut de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului, care a testat peste şaizeci de tipuri de brânză topită de pe piaţă, arată că aceasta conţine nu mai puţin de treisprezece E-uri.

Acasă sau la grădiniţă, cei mici aleg şi cu ochii închişi brânza topită şi cei mai mulţi dintre părinţi se grăbesc să o aşeze pe tartine. Doar e... brânză.

Numai că deliciosul produs nu are nimic de-a face cu ceea ce credeaţi că aţi cumpărat. Reţeta producătorilor verificaţi de ANPC, 11 la număr, conţine o listă lungă de E-uri. 13 mai exact. Printre ei: fosfaţii, ascorbatul de sodiu şi acidul carminic.

Cel mai nociv, spun nutriţioniştii, este E250 sau nitritul de sodiu. În cantităţi mari, creşte riscul de cancer. Alte substanţe provoacă alergii şi pot afecta metabolismul.

Nici lista caloriilor nu arată mai bine. O sută de grame conţine, în medie, 270 de kilocalorii. Mai mult decât strugurii sau pâinea. Dar aproape cât telemeaua sau parizerul.

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului a tras concluziile, iar studiile de laborator vor confirma, sau nu, dacă acestea sunt singurele substanţe care ne condimentează delicioasele triunghiuri de brânză. Decizia rămâne în mâna fiecărui consumator.



×
Subiecte în articol: branza studiu
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close